Opzetten besloten vennootschap (bv) stuk goedkoper

16 september 2011

Mensen die een bv willen opzetten hebben daar in de toekomst geen notariële akte meer voor nodig. In veel gevallen is zo’n akte niet nodig. 

Dat zegt minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) zaterdag in De Telegraaf. 

De maatregel levert startende ondernemers een besparing van gemiddeld duizend euro op en verlost ze van veel papieren rompslomp.

Een notariële oprichtingsakte is nu nog verplicht bij het opzetten van een eigen bedrijf. Een besloten vennootschap kan een nuttige bedrijfsvorm zijn, omdat het privévermogen veilig is als het bedrijf onverhoopt failliet gaat.

Meerdere belanghebbenden

In gevallen waarbij meerdere belanghebbenden aandelen hebben in de bv blijft een notariële akte wel noodzakelijk. Eerder schrapte het kabinet al de verplichting om achttienduizend euro startkapitaal over te maken bij het opzetten van een bedrijf, maar die maatregel is nog niet goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Wetswijziging

Verhagen en zijn collega van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten bereiden een wetswijziging voor om de verplichte notariële akte af te schaffen. Het streven is om het voorstel volgend jaar naar de Tweede Kamer te sturen. Door de maatregelen dalen de administratieve kosten van het oprichten van een bv met negentig procent.

Lastenverlichting

MKB-Nederland is ingenomen met de aangekondigde maatregelen en spreekt van een belangrijke lastenverlichting. "Op deze manier wordt de bv-vorm toegankelijker voor beginnende ondernemers. Ook wordt het bv-recht weer meer gericht op het faciliteren van ondernemerschap en veel minder op formaliteiten." De belangenorganisatie pleitte al langer voor een dergelijke vereenvoudiging.

Bron: Rechtennieuws

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!