Werknemers voelen zich minder zelfstandig

15 mei 2014

Werknemers voelen zich minder zelfstandig in hun werk dan een aantal jaren geleden. Dat komt vooral door een toename van het aantal flexwerkers Dit blijkt uit een onderzoek van het CBS en TNO.

Wat wordt bedoelt met zelfstandigheid?

Met zelfstandigheid bedoelen de onderzoekers de vrijheid die werknemers ervaren om zelf te beslissen hoe en wanneer zij hun werkzaamheden uitvoeren. Werknemers geven aan minder zelf te kunnen beslissen over de uitvoering van hun werk. Ook hebben werknemers minder te zeggen over de volgorde en het tempo van hun werk.

Negatieve gevolgen

De daling in zelfstandigheid is het sterkst bij medewerkers die maximaal drie jaar in dienst zijn bij hun werkgever. Dat komt vooral doordat er steeds meer werknemers zijn met een flexibele arbeidsrelatie. Flexwerkers hebben volgens het onderzoek vaak minder vrijheid dan vaste medewerkers.

Een gebrek aan zelfstandigheid kan negatieve gevolgen hebben voor zowel bedrijven als voor werknemers zelf. Werknemers die zelf kunnen beslissen hoe en wanneer ze hun werk doen, krijgen minder vaak last van psychische klachten. Ook blijken werknemers die veel zelfstandigheid ervaren, vaker innovatief te zijn dan werknemers die zich niet zelfstandig voelen.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!