Wat kan wel of niet op de werkvloer

10 november 2017

De hashtag Me Too zorgde internationaal voor veel opschudding. Er blijkt, vooral op de werkvloer, toch heel wat te gebeuren dat niet door de beugel kan. Maar wat kan nou wel en wat kan nou niet. Sommige dingen zijn heel duidelijk. Een collega op de billen slaan is not done. Maar kan een complimentje nog wel? Wanneer spreek je nou eigenlijk van seksuele intimidatie?

Een compliment

Een complimentje moet altijd kunnen. Heeft een collega een mooie nieuwe broek aan, dan is het alleen maar leuk als je daar iets over zegt. Loop je echter net achter de collega aan de trap op, dan is dit misschien een beetje een vreemd moment om over die nieuwe broek te beginnen. Of een compliment kan of niet, is dus afhankelijk van de context. Maar het zou toch zonde zijn als we door #metoo met zijn alleen nooit meer een complimentje durven te maken.

Schuine grappen en opmerkingen

Dit is een moeilijk punt dat per werkomgeving zal verschillen. In het ene kantoor vliegen de schuine grappen je om de oren en kan het niet gek genoeg, terwijl dit in een ander kantoor echt niet kan. Dit hangt vooral af van de mensen die er zitten. Hou rekening met elkaar en zijn er mensen die zich ongemakkelijk voelen onder de situatie, stop er dan mee. Zorg er ook voor dat de werksfeer zo is dat werknemers het ook durven zeggen als een bepaalde grap of opmerking voor hen te ver gaat, want deze grens is voor iedereen anders. Probeer in de gaten te houden of iedereen zich op zijn gemak voelt in de situatie. Zo niet, maak het bespreekbaar.

Aanrakingen

Aanrakingen zijn altijd lastig. Wanneer kan iets wel en wanneer niet. Voor de één zal het heel logisch zijn om bij nare gebeurtenissen een collega te troosten met een arm om hem/haar heen. Terwijl dit voor de ander toch echt een grens over gaat. Weet je niet zeker of iemand een knuffel kan waarderen, vraag het dan gewoon. Wees verder terughoudend met aanrakingen, dan kan het ook niet verkeerd geïnterpreteerd worden.

Werkoverleg in de kroeg

Werkoverleg hoort op het werk. Het is dan ook meestal niet verstandig om dit ergens anders te doen. Ga je naar een kroeg voor het werkoverleg, dan is de kans op grensoverschrijdend gedrag groter. Helemaal als er alcohol wordt geschonken. Zo kunnen er vervelende situatie ontstaan, helemaal omdat de situatie voor verwarring kan zorgen: zitten we hier nu als collega’s of niet. Dit kun je beter voorkomen door de werkoverleggen gewoon op kantoor plaats te laten vinden.

Praten

Het belangrijkste is om te praten met het personeel. Als werknemers zich veilig voelen zullen ze u eerder in vertrouwen nemen. Zorg dat iedereen zich prettig voelt en is er iemand die problemen heeft met grappen die worden gemaakt of andere situaties op het werk, neem dit dan ook serieus.  Hiermee voorkom je dat het escaleert.

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!