Bedrijven in zwaar weer door corona

18 maart 2020

Alle beperkingen die het coronavirus met zich meebrengt, zijn een grote klap voor veel bedrijven. De kans is groot dat er de nodige ondernemers failliet zullen gaan nu zij hun deuren moeten sluiten of hun inkomsten zien kelderen. Ondertussen heeft een recordaantal bedrijven een vergunning voor werktijdverkorting aangevraagd en komt de overheid met een steunpakket van tientallen miljarden euro’s.

Werktijdverkorting

Voor veel ondernemers zal het aanvragen van werktijdverkorting wellicht een oplossing zijn. Bij werktijdverkorting krijgt de werkgever een uitkering van het UWV voor de uren die hun werknemers niet aan het werk kunnen. Je komt hier als bedrijf alleen voor in aanmerking als je verwacht voor een periode van minimaal 2 tot maximaal 24 weken minstens 20 procent minder werk te hebben dan anders. In de huidige situatie zullen veel bedrijven hiervoor in aanmerking komen. Ondertussen is er dan ook een recordaantal aanvragen voor deze werktijdverkorting binnen gekomen. Bijna 50.000 bedrijven hebben de afgelopen dagen een aanvraag gedaan voor werktijdverkorting. Reden voor het kabinet om op korte termijn met een nieuwe regeling te komen, waarbij de overheid maximaal 90 procent van de loonkosten op zich neemt. Hoe deze nieuwe regeling er precies uit gaat zien is op dit moment nog niet bekend.

Steunpakket

Om de economische schade zoveel mogelijk te beperken, komt de overheid met een steunpakket voor ondernemers en ZZP’ers. Zo kunnen alle ondernemers uitstel aanvragen voor het betalen van belasting. Daarnaast krijgen MKB-ers in de zwaarst getroffen sectoren (horeca, reisbranche, culturele sector en de evenementensector) vierduizend euro als eerste reddingsmaatregel. Ook wordt er een noodloket voor ondernemers geopend.

Noodfonds

Om te voorkomen dat mensen hun baan kwijt raken wordt er een noodfonds in het leven geroepen. Bedrijven die gebruik maken van dit noodfonds mogen geen personeel ontslaan en zijn verplicht de lonen door te betalen. Ook voor zzp’ers komt er een oplossing. Zij zullen komende drie maanden qua inkomen worden aangevuld tot het sociaal minimum.

Deze maatregelen zijn een eerste stap om onze economie zoveel mogelijk te beschermen en zullen waarschijnlijk gaandeweg nog worden aangepast. Daarnaast is ook nog niet alles helemaal startklaar. De overheid heeft tijd nodig om de puntjes op de i te zetten en alles goed te regelen. Hou het nieuws in de gaten voor de laatste ontwikkelingen op dit gebied.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!