Werkgevers melden ernstige bedrijfsongevallen zelden bij de Arbeidsinspectie
22 augustus 2022
Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het slecht gesteld is met het melden van bedrijfsongevallen. De meeste ernstige bedrijfsongevallen worden door werkgevers niet gemeld bij de Arbeidsinspectie. Dit komt vooral doordat werkgevers niet weten dat dit soort ongevallen gemeld moeten worden. Hierdoor blijft onderzoek naar de oorzaak van het ongeval vaak uit. Dit met alle risico’s van dien. Na onderzoek komt de Arbeidsinspectie tot de conclusie dat ieder jaar slechts de helft van de bedrijfsongevallen wordt gemeld.
Boete 50.000 euro
Maak jij als werkgever geen melding als er een ernstig arbeidsongeval op de werkvloer heeft plaatsgevonden? Dan riskeer je een boete die kan oplopen tot €50.000 euro. Dit is ook het geval als je het ongeval wel hebt gemeld, maar niet meewerkt aan het onderzoek. Toch wordt deze boete maar zelden opgelegd. Een woordvoerder zegt hierover: “Want als wij nooit op de hoogte worden gebracht van een ongeval, kunnen we ook niet weten dat de werkgever de meldingsplicht heeft verzuimd.” Op die manier is het dus wel heel gemakkelijk om onder de meldingsplicht uit te komen. Komt de Arbeidsinspectie er toch achter dat er een ongeval heeft plaatsgevonden, dan kan dat dus behoorlijk grote gevolgen hebben.
Ongelukken met uitzendkrachten
Ook ongelukken met uitzendkrachten en zelfstandigen moeten officieel gemeld worden door de werkgever. Vaak zijn werkgevers ook hier niet van op de hoogte. Daarnaast besluiten veel werkgevers hier geen melding van te maken, omdat het risico op een boete klein is. Meld jij als werkgever een ongeval niet, dan is de kans wel heel klein dat de Arbeidsinspectie hier ooit achter komt.