Werkgever delft het onderspit in ontslagzaken

19 januari 2018

Werkgevers hopen massaal dat het nieuwe kabinet met nieuwe, soepelere ontslagregels komt. Afgelopen jaar waren werkgevers namelijk behoorlijk de pineut. De ene na de andere rechtszaak werd verloren. Dit vooral door de strenge ontslagregels die in 2015 in zijn gegaan.

Bang

Na de introductie van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid in 2015 werd het al snel duidelijk dat de weg naar de rechter voor werkgevers een stuk moeilijker was geworden. Nu, in 2018, zijn veel werkgevers bang om voor een ontslagprocedure naar de rechter te stappen. Zij durven een ontslagprocedure niet meer aan en gaan dan maar onderhandelen met de betreffende werknemer.

Streng

Sinds 2015 zijn rechters een stuk strenger geworden ten opzichte van werkgevers die een werknemer willen ontslaan. Heb je als werkgever het ontslagdossier niet goed op orde, dan kun je het vergeten.

Bizarre voorbeelden

Dit leverde een paar bizarre voorbeelden op. Zo was er een werknemer van jenevermaker Hooghoudt. Deze reed in zwaar beschonken toestand zijn auto total loss. Hij raakte zijn rijbewijs kwijt en hierdoor zijn werk niet meer doen. Hooghoudt besloot het loon stop te zetten. Rechtbank Groningen was het hier niet mee eens. De medewerker was verslaafd aan de drank. Dit is een ziekte en dus moest het loon worden doorbetaald.

En ander gek voorbeeld is dat van een kok. De kok kon zijn handjes niet thuis houden en was richting vrouwelijke collega’s wel erg handtastelijk. Zelfs borsten en billen waren voor hem niet veilig. De kok werd door de werkgever op staande voet ontslagen. Ook hier had de rechtbank een andere mening. Het gerechtshof in Den Haag vond het ontslag op staande voet onterecht, aangezien er in het bedrijf een knuffelcultuur was. Daarnaast was de kok niet eerder op zijn gedrag aangesproken.

Een goed voorbeeld van zaken waarin de werkgevers er van overtuigd waren dat zij goed gehandeld hadden, maar toch ongelijk kregen.

Billijke vergoeding

Los van het feit dat werkgevers het afgelopen jaar maar weinig in het gelijk werden gesteld kwam de Hoge Raad ook nog eens met de billijke vergoeding op de proppen. Heeft een werkgever zich tijdens een ontslagprocedure niet goed aan de regels gehouden? Dan kan een werknemer aanspraak maken op een extra ontslagvergoeding: de billijke vergoeding. Hierdoor kan een ontslagzaak voor een werkgever wel heel duur uitpakken.

Ook hiervan hebben we een voorbeeld. Een werknemer die tijdens werktijd een Duits bordeel had bezocht kreeg een vergoeding van 350.000 euro, omdat de werkgever een peilbaken op zijn auto had geplaatst. Op deze manier kwamen zij erachter dat hij tijdens werktijd hele andere dingen deed. Het peilbaken was een te grote inbreuk op de privacy, vandaar de hoge vergoeding.

Positieve ontwikkelingen

Gelukkig zijn er ook een aantal positieve ontwikkelingen. Als de transitievergoeding wordt toegekend is deze over het algemeen lager dan de oude kantonrechtersformule. Daarnaast gaan rechters steeds meer met hun tijd mee, waardoor het opzeggen van een contract via WhatsApp gewoon geoorloofd is.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!