Een negatieve referentie geven, mag dat?

25 september 2018

Geeft een ex-werknemer jou op als referentie, dan mag je informatie verstrekken over de sollicitant als een potentiële nieuwe werkgever hiernaar vraagt. Maar wat als je niet tevreden was over de betreffende werknemer, wat mag je dan wel of niet vertellen?

Een voorbeeld

Een school had een nieuwe docent Duits in dienst genomen. Hij werkte er net een half jaar toen de directie via een ouder hoorde dat de docent op een eerdere school op staande voet was ontslagen. De directie gaat verhaal halen en al snel blijkt dat hij is ontslagen vanwege zijn gedrag richting vrouwelijke collega’s en leerlingen. Zijn contract wordt hierdoor niet verlengd. De docent gaat solliciteren en geeft de school op als referentie. Op het moment dat een nieuwe potentiële werkgever belt zijn zij heel eerlijk en geven precies aan wat er is gebeurd en waarom zij afscheid hebben genomen van de betreffende docent. Hierdoor wordt hij niet aangenomen. De docent stelt de school aansprakelijk wegens onrechtmatig handelen.

Uitspraak rechter

Door een ex-werkgever aan te wijzen als referent geeft de sollicitant daarmee toestemming in het uitwisselen van gegevens over zijn persoon en zijn functioneren. Deze informatie kan zowel positief als negatief zijn. Wil een sollicitant dat bepaalde negatieve informatie niet wordt gedeeld, dan moet hij dit expliciet bij de referent aangeven. Deze bepaald vervolgens of hij nog wel een referentie wil afgeven. Als referent wil je immers wel eerlijk kunnen zijn over de persoon in kwestie. Als je hierbij de negatieve punten weglaat krijgt de nieuwe werkgever geen helder beeld. Sterker nog. “Het onthouden van noodzakelijke informatie kan immers onzorgvuldig handelen (en daarmee aansprakelijkheid voor de schade) jegens deze derde (nieuwe werkgever) opleveren”, aldus de rechter.

Juist gehandeld

De rechter oordeelde dan ook dat de school in dit geval juist heeft gehandeld. Bij het verstrekken van een referentie geldt immers als uitgangspunt dat zoveel mogelijk relevante informatie aan de potentiële werkgever mag- en zelfs moet – worden verstrekt. Dit geldt ook voor negatieve informatie.

 

 

 

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!