Bied je jouw werknemers op tijd een vaste arbeidsomvang aan?

31 januari 2020

Op 1 januari 2020 is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) van start gegaan. Een belangrijk onderdeel van deze nieuwe wet is het beschermen van oproepkrachten. Daarom is in de WAB opgenomen dat oproepkrachten die 12 maanden in dienst zijn geweest, verplicht een vast aantal uren geboden moet worden. Zorg ervoor dat je hier op tijd actie op onderneemt.

Vaste arbeidsomvang

Heb jij een oproepkracht in dienst die op of voor 1 januari 2019 is begonnen, dan heb je nog tot 1 februari de tijd om deze werknemer een vaste arbeidsomvang te bieden. Het aanbod moet namelijk uiterlijk een maand nadat de oproepkracht 12 maanden in dienst is, worden gedaan. Het is de bedoeling dat jij als werkgever het aantal uren in dit aanbod baseert op het gemiddelde aantal uren die de oproepkracht het afgelopen jaar heeft gewerkt.

Wat staat er in het aanbod?

Je mag zelf bepalen of je een vast aantal uren per week, per maand of per jaar bepaalt. Het aantal uren moet wel het gemiddelde zijn van het aantal uren dat de oproepkracht heeft gewerkt. Het maandsalaris zal vanaf dit moment iedere maand hetzelfde zijn. Dit geeft de werknemer wat meer zekerheid. Het is niet nodig om vaste werktijden aan te bieden. Het gaat dus puur om een vast aantal uren. Daarnaast kun je nog steeds gewoon een contract voor bepaalde tijd aanbieden. De medewerker krijgt dus wel een vaste arbeidsomvang, maar is niet meteen vast in dienst.

Zo niet?

Onderneem je geen actie voor 1 februari 2020, dan kan de werknemer loondoorbetaling vorderen over de gemiddelde arbeidsomvang die hem/haar aangeboden had moeten worden. De werknemer kan dit met terugwerkende kracht tot vijf jaar terug vorderen. Het is dus wel verstandig om dit gewoon te regelen. Een werknemer mag er trouwens ook voor kiezen het aanbod niet te accepteren. Zo kan een werknemer er ook voor kiezen om gewoon op basis van een oproepovereenkomst te blijven werken zonder vaste uren.

In de gaten houden

Hou vanaf nu goed in de gaten wanneer jouw oproepkrachten 12 maanden in dienst zijn en zorg dat je op tijd actie onderneemt! Heb je hier vragen over of heb je hulp nodig bij het opstellen van een goed aanbod, dan helpen onze specialisten je graag verder.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!