Loon stopzetten na ziekmelden?
5 februari 2019
Een schoonmaker heeft een jaarcontract. Halverwege het jaar meldt hij zich ziek. De werkgever is hier niet blij mee en besluit het loon stop te zetten. De werknemer stapt op zijn beurt naar de rechter om zijn loon te vorderen. Ondertussen is het bedrijf echter financieel flink in de problemen gekomen. Ze kunnen het loon niet meer betalen. Wat doet de kantonrechter in zo’n situatie?
Het loon
Waarom de werkgever zo kwaad is over de ziekmelding dat hij besluit het loon stop te zetten, is niet helemaal duidelijk. Hij stopt in ieder geval met betalen. De werknemer onderneemt een aantal pogingen om zijn loon alsnog te krijgen en er wordt door de werkgever toch een klein gedeelte uitgekeerd. De werknemer neemt hier echter geen genoegen mee en stapt naar de rechter om zijn achterstallige loon op te eisen. Het gaat dan ondertussen om een bedrag van zo’n 7.000 euro.
Financiële moeilijkheden
De werkgever geeft bij de rechter toe dat de werknemer inderdaad recht heeft op het salaris. Hij geeft echter ook aan dat het bedrijf momenteel in zwaar weer zit en dat er geen geld is om het achterstallige salaris te betalen. De rechter had hier echter weinig begrip voor. Het feit dat het bedrijf in financiële moeilijkheden zit is geen reden om de salarissen niet te betalen. De werkgever moet het achterstallige loon, samen met de wettelijke verhoging en de wettelijke rente gewoon betalen. Wel komt de rechter de werkgever enigszins tegemoet door de wettelijke verhoging te matigen naar 20 procent. Normaal is deze verhoging 50 procent. In dit geval was de werkgever ongeveer 2.500 euro kwijt aan extra kosten.