Het coronavirus: wat moet je als werkgever weten?
16 maart 2020
Het coronavirus heeft een grote impact op ons dagelijks leven, maar ook op de economie. Tal van ondernemers zien de hoeveelheid werk afnemen, moeten hun deuren dichtdoen en zien hun inkomsten kelderen. Als werkgever zijnde komt er nogal wat op je af. Wat is voor jou, als werkgever, belangrijk om te weten?
Minder werk of deuren dicht
Heeft jouw onderneming het zwaar in deze periode doordat er minder werk is of je bijvoorbeeld werkzaam bent in de horeca en de deuren dicht moeten? Dan zijn er een aantal tegemoetkomingen vanuit de overheid waar je wellicht aanspraak op kunt maken.
1. Werktijdverkorting
De belangrijkste tegemoetkoming is de werktijdverkorting. Door werktijdverkorting aan te vragen kun je je personeel in bijzondere situatie zoals deze korter laten werken. Voldoe je aan de gestelde voorwaarden, dan kun je een WW-uitkering aanvragen voor jouw werknemers. Je betaalt je werknemers gewoon door, maar krijgt hiervoor dus een vergoeding van het UWV. Je komt in aanmerking voor een werktijdverkorting als je verwacht voor een periode van minimaal 2 tot maximaal 24 kalenderweken minstens 20 procent minder werk te hebben. Met de huidige sluiting van drie weken voor bijvoorbeeld horecabedrijven zullen veel ondernemers hiervoor in aanmerking komen. Voor personeelsleden met een nul-urencontract en uitzendkrachten kun je geen werktijdverkorting aanvragen. Ook als zelfstandige kun je geen beroep doen op werktijdverkorting.
2. Verruiming van de BMKB
De BMKB is de verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf. Deze regeling is speciaal voor de coronacrisis in het leven geroepen en is bedoeld om de economische gevolgen van het coronavirus op te vangen. De BMKB kan door bedrijven worden gebruikt voor het verhogen van hun rekening courantkrediet of als overbruggingskrediet. Het kabinet schat in dat met deze maatregel direct al 300 miljoen euro aan financiering ter beschikking wordt gesteld. Ondernemers kunnen zo makkelijker geld lenen om door deze moeilijke periode heen te komen.
3. Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen
Ben je ZZP’er, dan kun je wellicht een beroep doen op het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen. Of je een Bbz krijg en hoeveel hangt af van de situatie. Voorwaarde hiervoor is wel dat jouw bedrijf na de crisis weer levensvatbaar is en genoeg inkomen oplevert om te kunnen voortbestaan. Je moet minimaal 1.225 uur per jaar werkzaam zijn in jouw bedrijf. Dit komt neer op ongeveer 23,5 uur per week. Het moet voor jou niet mogelijk zijn om hulp te krijgen via een bank of borgstellingsfonds.
Thuiswerken
Is het mogelijk, dan is het belangrijk om jouw werknemers thuis te laten werken. Sowieso tot en met 6 april 2020. Zorg ervoor dat je dit thuiswerken goed in regelt. Zo voorkom je dat de bedrijfsvoering in gevaar komt. Is thuiswerken niet mogelijk, dan is het verstandig om de werktijden van jouw werknemers zoveel mogelijk te spreiden. Hoe minder mensen er tegelijk op kantoor zijn hoe beter. Door groepen werknemers te splitsen kun je ook voorkomen dat er onnodig veel mensen met dezelfde functie ziek worden met alle gevolgen van dien. Een voorbeeld: zijn er twee planners? Zorg er dan voor dat zij niet tegelijkertijd werken. Valt een van de twee uit, dan kan de ander het werk voortzetten.
Vitale infrastructuur
Ben jij een werkgever binnen de vitale infrastructuur zoals de zorg, transport en dergelijke? Dan is het belangrijk dat het werk zoveel mogelijk gewoon doorgaat. Hebben werknemers geen klachten, dan kunnen ze gewoon komen werken. Dit om maatschappelijke ontwrichting zoveel mogelijk te beperken. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw werknemer veilig en hygiënisch kunnen werken. Zorg dus als werkgever, waar nodig, voor mondkapjes, handschoenen, desinfecterende handgel enz. Wijs werknemers op hun verantwoordelijkheid hierin en laat ze regelmatig hun handen wassen. Vermijd lichamelijk contact waar mogelijk en heb je klachten, blijf thuis! Dit geldt al bij milde gezondheidsklachten zoals: niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten of verhoging.
En als werknemers niet willen komen werken?
Als werkgever ben jij degene die besluit of er thuisgewerkt kan worden of niet. Je kunt werknemers dus dwingen om wel naar kantoor te komen. Ook als iemand geen oppas kan vinden hoef je hooguit een dag door te betalen. Hierna moet de werknemer ervoor hebben gezorgd dat het probleem is opgelost. Daarnaast kun je werknemers verplichten om bijvoorbeeld een mondkapje te dragen. Wat niet mogelijk is is werknemers verplichten om een vrije dag op te nemen.
Ontslaan
Natuurlijk kan het zo zijn dat de coronacrisis zo’n impact heeft op jouw onderneming dat je mensen moet gaan ontslaan. Mocht dit zo zijn, dan helpen wij je hier graag bij. Neem voor advies dan ook gerust contact met ons op. Ook tijdens deze moeilijke periode zitten onze juridische adviseurs voor je klaar.