Ook wel eens te maken gehad met een bad hire?

19 oktober 2018

Het is niet altijd makkelijk om goed personeel te vinden. En je weet nooit helemaal zeker of jouw keuze wel de juiste is. Soms voldoet iemand niet aan de verwachtingen en is er sprake van een zogenaamde ‘bad hire’. Maar liefst 98 procent van de Nederlandse managers heeft hier wel eens mee te maken gehad. Dit blijkt uit een onderzoek van Robert Half onder 300 managers en 200 cfo’s. Ook werden 1.000 Nederlandse kantoormedewerkers die het afgelopen jaar op zoek waren naar een nieuwe baan bij het onderzoek betrokken.

Moeilijker

Het vinden van de juiste mensen is de laatste jaren zelfs steeds moeilijker geworden nu er steeds meer krapte is op de arbeidsmarkt. 64 procent van de managers geeft aan dat het zoeken naar de juiste mensen de laatste vijf jaar een steeds grotere opgave wordt. Dit heeft niet alleen te maken met het tekort aan mensen, maar ook met de kenniskloof tussen het aanbod van werkzoekenden en de vraag van werkgevers.

Werknemers

Ook werknemers hebben wel eens te maken met deze zogenaamde ‘bad hires’. Zo heeft 57 procent wel eens een baan geaccepteerd die voor hen eigenlijk tweede keus was. Veel werknemers veranderen van baan omdat het salaris te laag is (23%) of als er geen goede loopbaanmogelijkheden worden geboden (18%). Voor 13 procent is de balans tussen werk en prive een reden om te vertrekken en 10 procent gaat weg omdat zij een slechte relatie hebben met de baas. Bij 9 procent is het gebrek aan waardering een goede reden om te vertrekken. Uit het onderzoek blijkt ook dat veel werknemers toch altijd om zich heen blijven kijken. Ruim 48% zegt dat het (enigszins) waarschijnlijk is dat ze komend jaar van baan zullen veranderen.

Aan de slag

Doordat werknemers steeds veeleisender worden zullen werkgevers hard aan de slag moeten om hun verouderde werving- en selectiemethoden aan te passen. Aan de kant van de werkgever is meer flexibiliteit nodig en meer persoonlijke aandacht. Doe je dit niet, dan kiest een werknemer al snel voor een ander.

 

 

 

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!