Veranderingen transitievergoeding

2 augustus 2019

Vanaf 1 januari 2020 gaat er het nodige veranderen in de berekening van de transitievergoeding. Daarnaast zal voortaan iedereen recht hebben op een vergoeding. Wij zetten de belangrijkste veranderingen voor je op een rijtje.

Iedereen een transitievergoeding

Iedere werknemer kan straks aanspraak maken op een transitievergoeding. Hoe lang de werknemer in dienst ben geweest, maakt daarbij niet meer uit. Zelfs bij ontslag in de proeftijd of bij het niet verlengen van een tijdelijk contract kan de werknemer aanspraak maken op een vergoeding. Deze vergoeding zal dan natuurlijk niet erg hoog zijn. Een voorbeeld: een werknemer is een maand in dienst geweest en wordt ontslagen. Deze werknemer zal dan een vergoeding mee moeten krijgen van (1/3 x maandsalaris)/12. Bij een brutosalaris van 2.500 euro, krijgt de werknemer 69,44 mee.

Lagere vergoeding voor lange dienstverbanden

Was een werknemer langer dan tien jaar in dienst, dan kreeg hij/zij een hogere vergoeding mee. Dit omdat er na de eerste tien jaar dienstverband meer rechten werden opgebouwd. Deze hogere opbouw komt te vervallen. Dit betekent dat werknemers met een lang dienstverband een minder hoge transitievergoeding mee zullen krijgen.

Compensatie transitievergoeding na ziekte

Heb je een werknemer die twee jaar ziek is en uiteindelijk moet worden ontslagen? Ook dan is er recht op een transitievergoeding. Deze vergoeding gaf in het verleden nogal wat problemen. Veel werkgevers zaten er niet op te wachten om deze transitievergoeding uit te betalen en besloten daarom om de zieke werknemers maar gewoon in dienst te houden. Gelukkig is hier nu een oplossing voor. Werkgevers krijgen in ieder geval vanaf april een compensatie van het UWV als zij een arbeidsongeschikte medewerker moeten ontslaan. Zij krijgen het geld van de transitievergoeding dus terug. Deze regeling gaat met terugwerkende kracht gelden voor alle ontslaggevallen op of na 1 juli 2015. Dit maakt een eind aan de zogenaamde slapende dienstverbanden.

Compensatie beëindigd bedrijf

Moet het bedrijf sluiten vanwege ziekte van de eigenaar of het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd? Ook dan kun je als werkgever een compensatie krijgen voor de transitievergoedingen die je aan je personeel moet betalen.

MKB-regeling

Naast bovenstaande punten werd in 2015 al besloten dat per 2020 de MKB-regeling zou stoppen. Bedrijven tot 25 werknemers konden een deel van de dienstjaren buiten beschouwing laten bij het berekenen van de transitievergoeding. Dit komt te vervallen. Alle dienstjaren tellen vanaf 1 januari 2020 weer mee.

Kosten in mindering brengen

Naast bovenstaande regelingen wordt er ook gesproken over het creëren van een mogelijkheid voor werkgevers om gemaakte kosten voor bijvoorbeeld opleidingen in mindering te brengen op de transitievergoeding. Dit is nu nog niet definitief.

Nieuwe berekening

Wil je weten waar je als werkgever aan toe bent als je na 1 januari 2020 een werknemer ontslaat? Maak nu alvast een berekening volgens de nieuwe regels via onze berekenmodule.

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!