Vaker ontslag met wederzijds goedvinden

27 juni 2017

Werknemers worden vaker met wederzijds goedvinden ontslagen. Het aantal gevallen waarin werkgevers en werknemers in goed overleg uit elkaar gingen is toegenomen. Dit blijkt uit een onderzoek van SEO Economisch Onderzoek.

Ontslaan van personeel

In het onderzoek werden bijna vierduizend bedrijven ondervraagd over het ontslaan van personeel. In 70 procent van de ontslaggevallen ging dit met wederzijds goedvinden. Vijf jaar geleden was dit nog 61 procent.

Wet werk en zekerheid

De belangrijkste reden voor het stijgen van het aantal werknemers dat met wederzijds goedvinden wordt ontslagen is de invoering van de Wet werk en zekerheid. Deze wet ging in juli 2015 in werking en zorgde ervoor dat de gang naar de kantonrechter een stuk moeilijker werd. De werkgever moest met meer bewijzen en uitgebreide dossiers zorgen, waardoor het voor werkgevers een stuk makkelijker werd om met de werknemer om tafel te gaan en zo tot afspraken te komen.

Niet ontslaan

Het lastiger maken van het ontslag was eigenlijk bedoeld om werknemers meer bescherming te bieden. Door het ontslag moeilijker te maken zouden werkgevers minder snel tot ontslag over gaan. Dit doel is echter niet behaald. Er worden nog evenveel mensen ontslagen, maar dan op een andere manier.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!