Het concurrentiebeding kan een belangrijk onderdeel zijn van de arbeidsovereenkomst en voorkomt dat de werknemer na het stoppen van de arbeidsovereenkomst bij de concurrent kan gaan werken. Maar wat als je als werkgever een belangrijk woord in het concurrentiebeding vergeet?
Wel of niet bij de concurrent aan de slag?
Onlangs kwam er een zaak voor de rechter. De werkgever had niet goed opgelet en was in het concurrentiebeding het woordje ‘niet’ vergeten. Dit lijkt iets kleins, maar bleek een grote fout. In plaats van dat er in het concurrentiebeding stond dat de werknemer na het ontslag niet bij de concurrent aan de slag mocht. Stond er dat de werknemer na het ontslag bij de concurrent aan de slag mocht. Een heel groot verschil. Er ontstond een flinke discussie tussen werkgever en werknemer. Uiteindelijk moest de rechter de knoop doorhakken.
Concurrentiebeding letterlijk nemen
De rechter gaf aan dat het concurrentiebeding letterlijk moet worden genomen. Volgens het betreffende beding staat het de werknemer dus vrij om bij een concurrent aan de slag te gaan. De rechter kwam tot dit oordeel omdat een concurrentiebeding inbreuk maakt op de vrijheid van de werknemer. Het zorgt ervoor dat de werknemer na het dienstverband niet zomaar kan gaan en staan waar hij wil. Het concurrentiebeding is alleen in het voordeel van de werkgever. Als deze hier dan een fout in maakt is dit zijn eigen verantwoordelijkheid. In dit geval mocht de werknemer dus inderdaad gaan werken bij de concurrent.
Andere restricties concurrentiebeding
Juist omdat het concurrentiebeding zoveel impact kan hebben, kent deze arbeidsvoorwaarde nog meer restricties. Zo mag een concurrentiebeding alleen in het arbeidscontract opgenomen worden bij een vast dienstverband. Bij een tijdelijk contract is dit dus niet toegestaan, behalve als er zwaarwegende belangen meespelen. Deze belangen moeten dan ook wel benoemd zijn in het contract.
Contracten laten checken!
Wil jij er als werkgever zeker van zijn dat jouw contract helemaal kloppen en aan alle voorwaarden voldoen? Laat deze dan checken door een jurist of advocaat. Ben jij op zoek naar een specialist die je hierbij kan helpen? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij hebben altijd iemand bij jou in de buurt zitten die jouw contracten voor je kan opstellen of doorlopen.