Werknemer ontslaan moeilijker dan u denkt

10 mei 2010

Wilt u een werknemer ontslaan, dan moet u zich goed voorbereiden. Het ontslagrecht is ingewikkeld. Vooral kleinere bedrijven zonder ervaren personeelsfunctionarissen gaan vaak de fout in. Geeft het UWV geen toestemming voor ontslag, dan bent u als bedrijf daarna duurder uit.

De ontslagreden is erg belangrijk. Het UWV kreeg in het eerste kwartaal van 2009 ruim 13.000 ontslagaanvragen en keurde daarvan ruim 8,5 procent af. Op jaarbasis gaat het om duizenden zaken. Ruim 14 procent van de ontslagaanvragen werd voortijdig door de werkgever ingetrokken, omdat ze tijdens de behandeling doorhadden dat ze bij het UWV geen kans maakten.

Goede voorbereiding
Wilt u als werkgever een werknemer op straat zetten, dan moet u over goede argumenten beschikken.

Voorbeeld:
Een directeur van een klein makelaarskantoor (eigenaar en twee werknemers) wil de vrouwelijke werknemer ontslaan op grond van onmisbaarheid van de mannelijke werknemer. De vrouw heeft meer dienstjaren dan de man. De man boekt betere resultaten dan de vrouw. Echter, een werknemer is pas onmisbaar voor een bedrijf als hij objectief over kennis of kwaliteiten beschikt, die de ander niet heeft (bv. een waardevol diploma). Is dat niet het geval dan is de ontslagaanvraag niet geldig. De ongeldige aanvraag heeft de arbeidsverhoudingen verstoord. Het gevolg is dat de vrouw alsnog vertrekt met een flinke ontslagvergoeding.


Deskundig advies

Slordigheden in ontslagprocedures kosten een werkgever veel geld. Vooral voor kleine bedrijven is het verstandig zich goed voor te bereiden en deskundig advies in te winnen bij een gespecialiseerde advocaat. Het UWV is streng in de beoordeling of een ontslagaanvraag gerechtvaardigd is.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!