Hoe om te gaan met de krappe arbeidsmarkt

28 februari 2018

Na negen jaar is er een ommekeer op de arbeidsmarkt gaande. Was er eerst een tekort aan banen en hadden werkgevers het personeel voor het uitkiezen. Nu is die situatie compleet omgedraaid. De arbeidsmarkt is gespannen. Maar hoe kun je hier als werkgever nou het beste mee omgaan?

Economie

De crisis is voorbij en de economie trekt aan. Hierdoor is het logisch dat het aantal vacatures ook toeneemt. Ondertussen is het aantal vacatures in bepaalde sectoren zo groot, dat het steeds moeilijker wordt om goede mensen aan te trekken. Sectoren die hier vooral mee te maken hebben zijn de horeca, zorg, ICT, onderwijs en de bouw.

Beperking

Het gebrek aan goede mensen kan een sector behoorlijk beperken. Zijn er niet genoeg mensen in de bouw, dan kan dit ervoor zorgen dat onderhoud aan bruggen en wegen wordt uitgesteld. Werk vertraagd, maar kan ook verloren gaan. Daarnaast wordt door gebrek aan personeel de druk op het bestaande personeel groter. Hierdoor lopen mensen meer risico op een burn-out.

Goed contract

Op dit moment staan er tegenover iedere vacature 1,8 werkzoekenden. Niet veel. Dit is wel eens anders geweest. Daarom is het belangrijk dat je je als werkgever kunt onderscheiden. Je moet nieuwe werknemers echt iets te bieden hebben. Bijvoorbeeld een goede beloning of een goed contract met aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden.

Positief profileren

Voor een bedrijf dat op zoek is naar personeel is het belangrijk je positief te profileren. Biedt mensen een contract waar perspectief in zit. Zorg voor goede doorgroeimogelijkheden en geef aan dat er wordt geïnvesteerd in scholing, kennis en kunde van werknemers.

Werving

Ook de manier van werven is belangrijk. Sommige bedrijven vinden het inzetten van uitzendkrachten heel prettig, maar voor andere bedrijven werkt dit totaal niet. Natuurlijk zorgen uitzendkrachten voor flexibiliteit, maar de kans op een mismatch is groot. Daarnaast kan een uitzendkracht ook van de een op de andere dag vertrokken zijn. Door het zelf aannemen van vaste medewerkers op vaste contracten weet je wat je in huis hebt. Daarnaast zorgt dit voor een stuk continuïteit.

Ben jij werkgever en heb je hulp nodig bij het opstellen van een aantrekkelijk arbeidscontract? Onze juristen helpen je graag op weg!

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!