Makkelijker werknemers ontslaan met WWZ

27 maart 2017

Door soepeler met de Wet Werk en Zekerheid om te gaan kan het ontslaan van werknemers een stuk makkelijker worden. Dit zegt Gerrard Boot, raadsheer bij het Gerechtshof Amsterdam en voorzitter van de evaluatiecommissie van de Wet DBA.

Uit de evaluatie blijkt dat de mogelijkheden om werknemers te ontslaan op dit moment erg beperkt worden toegepast. Dit lijkt vooral te ontstaan doordat de nieuwe ontslagcriteria los van elkaar worden beoordeeld en niet worden gecombineerd. Dit, terwijl deze ruimte er wel is, zegt Boot. “Het zou mooi zijn als we een oproep doen aan de rechters om de wet iets soepeler toe te passen, zodat een wetswijziging niet nodig is”.

Eerlijker ontslagrecht

John Kerstens van de PvdA ziet ook voordelen in de nieuwe wet. “Het ontslagrecht is eerlijker geworden. Dit omdat iedereen nu recht heeft op een transitievergoeding. Wat dat betreft is het mijns inziens geen goed idee om de nieuwe WWZ meteen weer aan de kant te zetten. Een deel van de ontslagprocedures zou soepeler kunnen verlopen. Toch is dit soms lastig als je te maken hebt met ontslagredenen die bij de werknemer liggen. Hier moet je zorgvuldig mee omgaan. Op dat vlak moeten rechter vooral zelf bekijken hoe zij met deze zaken omgaan en is het niet aan de politiek om de rechters hier aanwijzingen in te geven”, aldus Kerstens.

WWZ en flexwerkers

Ook na onderzoek naar flexwerkers kwam men tot de conclusie dat de WWZ de positie van flexwerkers niet versterkt. Payroll-organisatie Tentoo deed dit onderzoek en gaven als advies om eens goed te kijken naar het systeem van onze zuiderburen. In België kunnen werkgevers vaste contracten wel tussentijds opzeggen. Dit met een termijn van ongeveer zes maanden, waarin de medewerker de kans krijgt een nieuwe baan te vinden.

Makkelijker ontslaan is sneller aannemen

Carola Schouten van de ChristenUnie vindt de versoepeling van de ontslagregels geen noodzaak. “Binnen de huidige kaders kunnen we nog heel veel doen om ervoor te zorgen dat ontslag, als het echt nodig is, makkelijker wordt. Als dit simpeler wordt kunnen werkgevers ook sneller mensen aannemen”, aldus Schouten.

 

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!