Mag de werkgever vragen naar een coronatoegangsbewijs?

29 november 2021

Grote werkgeversorganisaties NVO-NCV en MKB-Nederland vinden dat de werkgever het personeel mag vragen naar een coronatoegangsbewijs.

Vragen om QR code zou mogelijk gemaakt moeten worden

Ondernemers zouden toestemming moeten krijgen om hun personeel om een QR-code te vragen. Dit zou vooral mogelijk gemaakt moeten worden in de sectoren waar de klant ook al een toegangsbewijs moet laten zien, zoals in de horeca, vinden de twee organisaties. De werkgeversorganisaties doen die oproep naar aanleiding van een tv-uitzending van het programma ‘Buitenhof’, waarin Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, uitspraken deed over het toegangsbewijs op het werk.

Vaccinatieplicht op de werkvloer

Een aantal bedrijven vraagt haar personeel al om alleen naar de werkvloer te komen als zij gevaccineerd zijn. Autoleasebedrijf LeasePlan stelde in augustus dit jaar als eerste bedrijf al een vaccinatieplicht in voor haar medewerkers. Maar het bedrijf gaf ook aan hier niet op te controleren.

Nog geen wettelijke grondslag

Het is voor een werkgever niet verboden om een werknemer te vragen of hij/zij gevaccineerd is, maar hier moet wel een goede reden voor zijn. Werknemers zijn nooit verplicht antwoord te geven op de vraag. Hier is nog geen wettelijke grondslag voor. Het kabinet is nog aan het onderzoeken of dit aangepast kan worden.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!