Al na paar maanden aanpassingen WW

22 september 2015

De onlangs vernieuwde regels met betrekking op de WW-uitkering brengen nogal wat ongewenste effecten met zich mee. Een goede reden voor minister Asscher (Sociale Zaken) om deze nieuwe regels weer op de schop te nemen.  Hoe de aanpassingen er precies uit zullen zien zal later dit jaar duidelijk worden. Wel geeft de minister aan dat hij het over een andere boeg zal gooien.

Lagere uitkering

Vanaf 1 juli is de manier waarop de WW-uitkering wordt berekend veranderd. Voor mensen die minder dan een jaar hebben gewerkt kan deze fors lager uitvallen. Vooral herintreders, starters en flexwerkers worden hierdoor getroffen. Voorheen werd de hoogte van de uitkering berekend door het verdiende loon te delen door het aantal gewerkte dagen. Vanaf 1 juli wordt de uitkering echter berekend door het loon te delen door het totale aantal werkdagen per jaar. Gevolg is dat mensen die niet het hele jaar hebben gewerkt een lagere uitkering krijgen. Een half jaar werken, betekent dus een halvering van de WW.

Ongeveer 15.000 mensen worden hierdoor getroffen. “Dit effect is groter dan wij aanvankelijk hadden voorzien”, aldus Asscher. Er wordt dan ook gekeken naar een manier om dit aan te passen en wordt de uitvoerbaarheid van mogelijke alternatieven onder de loep genomen.

Andere onbedoelde effecten

Daarnaast wil Asscher ook een aantal andere onbedoelde effecten repareren. Bijvoorbeeld de problemen die ontstaan als er oude en nieuwe WW-rechten door elkaar heen gaan lopen. Dit probleem ontstaat als iemand een WW-uitkering had op basis van de oude regels, weer aan de slag gaat maar weer opnieuw zijn baan kwijt raakt. Op dit moment keert het UWV uit op basis van de nieuwe, ongunstigere situatie uit. Maar Asscher geeft aan dat dit wordt teruggedraaid.

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!