Na een lange tijd thuiswerken zijn er nu eindelijk weer versoepelingen op komst. We mogen weer gedeeltelijk naar kantoor. Terwijl de één hier met smart op zat te wachten zal de ander hier misschien van balen. Maar hoe ga je als werkgever om met het thuiswerken of werken op kantoor. Bepaal jij dit voor jouw werknemers of laat je ze zelf kiezen?

Jongeren en thuiswerken

De afgelopen tijd is er veel aandacht geweest voor thuiswerken. Zo deed onderzoeker Kilian Wawoe onderzoek naar de voor- en nadelen van het thuiswerken. Wawoe is een organisatiepsycholoog en hoogleraar HRM. Uit het onderzoek blijkt dat vooral jonge werknemers problemen ondervinden bij het thuiswerken. De jonge medewerkers hebben vaak minder goede faciliteiten om hun werk te kunnen doen. Daarnaast missen zij contact met collega’s. “Werken is ook samenwerken, met name jongeren zijn op zoek naar begeleiding van wat meer senior medewerkers. Die missen ze”, aldus Wawoe.

Thuiswerken ideaal

Heb je thuis een goede werkplek, kan jij je alleen goed redden, heb je digitaal voldoende kennis en heb je een gezin met oudere kinderen die verder niet veel extra aandacht nodig hebben? Dan is thuiswerken, volgens het onderzoek van Wawoe, voor jou ideaal. Degenen die dit niet hebben, dus minder kennis van de digitale wereld, alleen thuis zitten of een gezin hebben met kleine kinderen vinden het thuiswerken vaak onprettiger.

Telefonisch contact of via WhatsApp?

De wat jongere werknemers, vaak onder de 30, zijn veel meer gewend om even een appje te sturen dan te bellen. Bellen is iets dat de oudere generatie liever doet. Dit is iets persoonlijker, en het is gemakkelijker omdat je geen hele verhalen hoeft te typen op je smartphone. Wawoe merkt dat hier een verschil in communicatie zit. Als ‘oudere’ zeg je dan gauw: “als er wat is, bel me dan.” Maar vaak wordt er dan door de jongere werknemer geïnterpreteerd ‘laat me met rust’ omdat ze toch niet bellen. Jongeren vinden het toegankelijker om te appen dan te bellen. Daarnaast is het makkelijker om je collega een vraag te stellen als je op kantoor bent, dan om hiervoor te mailen of te appen.

Deels thuis deels op kantoor

Volgens Wawoe is dit een goed moment om te gaan nadenken over de toekomst, waarin we rekening houden met elkaar. Dit houdt dus niet in dat we meteen weer alle dagen op kantoor moeten zitten. Maar we moeten overwegen om werknemers deels thuis en deels op kantoor te laten werken. Hierin stelt hij ook dat je de werknemers niet zelf moet laten kiezen. Doe je dit wel, dan is het risico groot dat alle jongeren straks op kantoor zitten en de oudere generatie uit beeld verdwijnt. Overleg vooral met elkaar. Neem de tijd om met mensen te praten die het moeilijk hebben gehad tijdens het thuiswerken. Kijk naar wat zij nodig hebben. Laat hen aan het woord, luister en pas aan. Zo kan iedereen straks op een fijne manier weer aan de slag.