Wederindiensttredingsbeginsel geldt niet bij inhuren ZZP-er

13 januari 2014

Een bedrijf mag een zzp-er inhuren om het werk van een ontslagen werknemer te doen. De wederindiensttredingsvoorwaarde treedt niet in als een zzp’er of stagiair het oude werk van een werknemer oppakt. De wederindiensttredingsvoorwaarde treedt in wanneer een werkgever een werknemer om bedrijfseconomische redenen ontslaat.

Zodra het UWV de werkgever toestemming geeft een werknemer te ontslaan gaat de wederindiensttredingsvoorwaarde in. Dit betekent dat een werkgever de eerste 26 weken niet een ander mag aannemen voor dezelfde functie. De ontslagen werknemer moet dan eerst zelf de kans krijgen weer aan het werk te gaan in zijn oude functie. Onlangs heeft het gerechtshof een uitspraak gedaan dat dit niet geldt voor ZZP-ers of stagaires.

ZZP-er en stagaire niet gezien als werknemer

Zelfstandigen en stagairs vallen niet onder het werknemersbegrip zoals gesteld in de wederindiensttredingsvoorwaarde. De wederindiensttredingsvoorwaarde geldt alleen als er een nieuwe arbeidsovereenkomst is. Een ingehuurde zpp-er is iemand die voor eigen rekening werkt en die zelf bepaalt hoe, waar en wanneer dit werk wordt gedaan. Het bedrijf laat in dit geval geen andere werknemer het werk overnemen en dus is er geen sprake van schending van de wederindiensttredingsvoorwaarde.

Heeft u vragen over het vervangen van een ontslagen werknemer? Onze juridische medewerkers staan u graag vrijblijvend te woord. Vul het contactformulier in en wij bellen u dezelfde werkdag terug.
LET OP:

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!