Minder kosten ontslag na ziekte

10 juli 2018

Is een werknemer twee jaar ziek, dan mag je als werkgever overgaan tot ontslag. Doe je dit, dan betekent dit ook dat je op dat moment een transitievergoeding moet gaan betalen. Dit is voor veel werkgevers een reden om de zieke werknemer dan maar gewoon slapend in dienst te houden. Een vervelende situatie voor zowel werkgever als werknemer. Gelukkig komt de overheid nu met een oplossing. Vanaf 2020 worden werkgevers namelijk gecompenseerd wat de transitievergoeding betreft. Met dit wetsvoorstel is de Tweede Kamer akkoord gegaan.

Transitievergoeding

Als werkgever zijnde was die transitievergoeding net even de druppel die de emmer deed overlopen. Op het moment dat een werknemer uitvalt word je als werkgever al geconfronteerd met allerlei problemen en kosten. Er moet een arbo-arts worden ingeschakeld, de re-integratie moet beginnen en daarnaast moet het werk van de uitgevallen werknemer worden opgevangen door anderen. Als dit twee jaar duur stapelen de kosten zich aardig op en dan komt ook nog die transitievergoeding om de hoek kijken. Door werkgevers wordt deze optelsom van financiële verplichtingen als zwaar en onredelijk ervaren. Door de transitievergoeding te compenseren wil het kabinet het aantrekkelijker maken om mensen in dienst te nemen.

Compensatie

De compensatie die werkgevers gaan krijgen komt uit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf). Dit betekent wel dat de uniforme Awf-premie wordt verhoogd. Daarnaast krijgen cao-partijen meer mogelijkheden om af te wijken van de transitievergoeding bij ontslag om bedrijfseconomische redenen. Voorwaarde hierbij is wel dat de cao voorziet in een redelijke financiële vergoeding of in een voorziening om de kans op een nieuwe baan te vergroten.

 

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!