Flexibilisering arbeidsmarkt nog niet ten einde

16 mei 2017

Afgelopen jaren nam de flexibilisering van de arbeidsmarkt een vlucht. Deze flexibilisering is nog niet ten einde, maar zal waarschijnlijk wel langzamer verlopen. Of verdere flexibilisering uitblijft of misschien zelfs wordt teruggedraaid, is vooral afhankelijk van eventuele veranderingen in wetten en regels.

Vaste banen duur

Dit meldt De Nederlandsche Bank (DNB). Zij geven aan dat vaste banen voor werkgevers in Nederland relatief duurder zijn, dan tijdelijke contracten. Op het niveau van het minimumloon heb je het dan zelfs over een verschil in kosten van 40 procent.

Verschillen in ontslagbescherming

“De flexibilisering wordt voornamelijk veroorzaakt door de grote verschillen in kosten, maar ook verschillen in ontslagbescherming. Als deze verschillen worden verkleind, dan ontstaat er een gelijker speelveld. De contractkeuze sluit dan beter aan bij de voorkeuren van zowel werkenden als werkgevers. Hierdoor zal de arbeidsmarkt beter functioneren”, aldus DNB.

Steeds meer tijdelijke contracten

Een punt dat ook meeweegt is de vergrijzing. Oudere werknemers met vaste krachten gaan met pensioen en worden opgevolgd door jongere werknemers met tijdelijke contracten. Vorig jaar had 42 procent van de 15- tot 35-jarigen een flexibel arbeidscontract. In 2004 was dit nog maar een kwart.

Voordelen en nadelen

De flexibilisering heeft voor- en nadelen. Een voordeel is dat flexibele arbeid een opstap kan bieden naar een andere of betere baan. Daarnaast kan het het aanpassingsvermogen van de arbeidsmarkt versterken. Een nadeel is dat werkgevers minder geneigd zijn te investeren in scholing van tijdelijke krachten.

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!