Soepelere arboregels voor thuiswerkers

21 november 2011

Heeft u werknemers of vrijwilligers die regelmatig een dagje thuiswerken of werkt u zelf wel eens vanuit huis? Dan moet u er op toezien dat u, uw werknemer of vrijwilliger over een geschikte thuiswerkplek beschikt. Hier zijn weliswaar strikte arbo-eisen aan verbonden, maar die regels worden vanaf 2012 minder streng. Staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de arboregels voor thuis- en telewerken namelijk per 1 juli 2012 versoepelen.

Er moet een ruimere definitie van thuiswerken komen om belemmeringen voor Het Nieuwe Werken weg te nemen. De regels voor het werken op andere plaatsen dan een woning – zoals internetcafés of de bibliotheek – worden hierdoor minder strikt. Onlangs liet de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer weten dat het Arbobesluit op twee punten wordt aangepast:

  • Voor de wettelijke definitie van thuiswerken, sluit de staatssecretaris zich aan bij de Europese regels die door de Internationale Arbeidsorganisatie ILO in Verdrag 177 zijn vastgelegd. Dit betekent dat ook voor andere (tele)werkplekken dan de thuiswerkplek straks soepelere arboregels gelden. Voor deze werkplekken hoeft u niet te voldoen aan de eisen, die in hoofdstuk 3 van het Arbobesluit, Inrichting arbeidsplaatsen staan. Dit gaat onder meer over de eisen aan de werkplekinrichting van een internetcafé en de brandveiligheid van dat gebouw.
  • Onduidelijke bepalingen en begrippen in het Arbobesluit over telewerken, worden in lijn gebracht met de huidige stand van zaken op ICT-gebied.

U bent aansprakelijk als uw werknemer een ongeval krijgt

Bij het telewerken blijft de zorgplicht voor u als werkgever wel in stand. U blijft dus aansprakelijk als een werknemer of vrijwilliger van uw non-profit een ongeval krijgt op de werkplek en u niet aan de zorgplicht heeft voldaan. Daarnaast bent u op grond van de Arbeidstijdenwet verplicht om een registratie bij te houden van de werk- en rusttijden van uw werknemers en vrijwilligers. Aan thuis- en telewerkers kunt u vragen om dit zelf te registreren. Op de website werkenvervoer.nl vindt u meer informatie over uw verantwoordelijkheid voor de arbeidsomstandigheden bij Het Nieuwe Werken.

Bron: rendement.nl

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!