Bedrijfsarts onder druk

16 maart 2018

De veranderde Arbowet zou de onafhankelijkheid van de bedrijfsarts verder moeten versterken. Toch lijkt hier in de praktijk weinig van terecht te komen. Het komt regelmatig voor dat bedrijfsartsen door werkgevers onder druk worden gezet om adviezen en oordelen aan te passen. Uiteindelijk zijn de zieke werknemers hier het slachtoffer van. Vier van de tien werknemers die langer dan zes weken ziek zijn, voelen zich benadeeld door hun werkgever.

Te snel aan het werk

Tv-programma Radar hield een enquête over dit onderwerp onder 11.000 mensen. Hieruit kwam al snel naar voren dat veel zieke werknemers het idee hebben dat zij niet goed worden begeleid. Zij moesten te snel weer aan het werk of kregen na hun ziek zijn ineens een mindere of minder leuke functie. Ook belanden er mensen in de WW, terwijl zij eigenlijk nog ziek zijn. In veel gevallen blijkt dat de zieke werknemers het vaak eigenlijk niet eens zijn met het besluit van de Arbo-arts en onder druk weer aan de slag gaan.

Niet onafhankelijk

Het blijkt dat veel bedrijfsartsen aangeven dat zij niet onafhankelijk kunnen werken, doordat zij onder druk worden gezet door de werkgever. Dit onder het mom ‘wie betaalt, bepaalt’.  Zo krijgen zij soms het verzoek om verslagen aan te passen. Doen zij dit niet, dan worden zij vervangen door een andere bedrijfsarts die hier wel aan mee wil werken. Het wisselen van bedrijfsarts komt dan ook regelmatig voor.

Second opinion

Werkgeversorganisaties reageren ontkennend op de uitslagen van het onderzoek. Zij twijfelen niet aan de onafhankelijkheid van de bedrijfsarts en wijzen voornamelijk op de mogelijkheid die een werknemer heeft om een second opinion aan te vragen bij een andere bedrijfsarts. Daarnaast wijzen zij op de risico’s die werkgevers lopen als zij niet aan hun re-integratieverplichtingen voldoen.

Professioneel en onafhankelijk

De vereniging van bedrijfsartsen NVAB betreurt het dat hun leden hun werk niet goed kunnen doen en dat werknemers zich benadeeld voelen. Zij vinden dat de bedrijfsarts professioneel en onafhankelijk moet kunnen werken. Een bedrijfsarts onder druk zetten om adviezen aan te passen is onacceptabel.

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!