Regering gaat personeelstekort aanpakken

22 juni 2018

Het groeiende personeelstekort is in steeds meer sectoren een groot probleem aan het worden. Een goede reden voor de regering om te bekijken welke maatregelen zij kunnen nemen om dit probleem te verhelpen. Minister Koolmees (SZW) komt met onder meer met vijf belangrijke maatregelen.

Werken en meer uren werken aantrekkelijker maken

Het moet aantrekkelijker worden om te werken. Dit kan bereikt worden door het invoeren van loonsverhogingen of door aantrekkelijkere banen te creëren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan banen waarbij je werken en zorgen beter kunt combineren. Het kabinet draagt bij door de lasten op arbeid te verlagen. Hierdoor wordt het lonender om meer te werken. Ook kinderopvang moet aantrekkelijker worden, zodat het voor werkende ouders makkelijker wordt om toch te gaan werken.

Betere matching tussen werkgevers en werkzoekenden

Werkgevers en werkzoekenden moeten elkaar goed kunnen vinden. Daarom wil minister Koolmees de regionale infrastructuur op matchingsgebied gaan versterken. Hoe dit precies moet gaan gebeuren is nog niet duidelijk. Daarnaast wordt er bekeken wat de regering kan doen om meer kennismigranten toe te laten op de Nederlandse arbeidsmarkt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan kortere procedures.

Onderwijs en arbeidsmarkt meer op elkaar afstemmen

Op dit moment stromen er te weinig mensen uit het onderwijs om alle beschikbare vacatures in te vullen. Vooral in de zorg, de bouw, techniek en onderwijs is dit het geval. Het kabinet gaat met mbo’s en hbo’s aan tafel om hier een oplossing voor te vinden.

50-plussers en migranten

“Veel mensen die thuis zitten staan te popelen om deze kans te grijpen”, zo zegt Koolmees. Daarom heeft de overheid samen met de sociale partners een aantal programma’s lopen om deze mensen weer op de arbeidsmarkt te krijgen. Hierbij kun je denken aan 50-plussers, mensen met een arbeidsbeperking en migranten. Het idee is om in de toekomst meer mensen en werk bij elkaar te brengen. Op welke manier dit moet gaan gebeuren is nog niet duidelijk.

Oplossingen per sector

De personeelstekorten die er zijn spelen vooral in bepaalde sectoren. In een aantal gevallen is de overheid zelf werkgever (zorg en onderwijs). In die gevallen wil hij dat de overheid een actievere rol gaat spelen en dat er een strategisch personeelsbeleid komt. Voor andere sectoren is het een ander verhaal. “Dat is in eerste instantie een verantwoordelijkheid voor de werkgevers zelf”. Mocht er een sector bij hem aankloppen, dan wil hij best bekijken hoe de overheid de werking van de arbeidsmarkt op het gebied van die sector kan verbeteren.

 

 

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!