Sociale diensten noemen kabinet te gretig

17 april 2012

DEN HAAG –  Werkgevers die mensen uit de bijstand en werkzoekenden met een handicap aan het werk helpen, moeten meer beloond worden. Voorzitter René Paas van de vereniging van gemeentelijke sociale diensten, Divosa, zegt in een interview met het ANP dat „het kabinet te gretig bezuinigingen naar zich toe haalt”. „Zo krijg je het machientje niet aan de praat.”

Paas wijst erop dat werkgevers wel bereid moeten zijn om mensen met een uitkering in dienst te nemen. Daarom moeten ze volgens hem worden beloond met een belastingkorting als ze mensen in dienst nemen die door een beperking, zoals een handicap of verslaving, eigenlijk niet zonder begeleiding kunnen werken.

Bovendien moeten „gemeenten meedelen in de winst” van de beoogde bezuinigingen, zegt de Divosa-voorzitter. „De bezuinigingen komen er alleen door hard werken van sociale diensten, dan moet je die ook gemotiveerd houden. Als het Rijk zich te rijk rekent, dan weet je dat je besparingen sowieso niet haalt.”

Wet werken naar vermogen

De Tweede Kamer behandelt deze week met staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) zijn voorstel voor de nieuwe Wet werken naar vermogen. In deze wet wil het kabinet per 2013 de bijstand, sociale werkplaatsen en Wajong, voor jonggehandicapten, grotendeels samenvoegen en daarmee op termijn 1,8 miljard euro bezuinigen. Meer mensen met een beperking moeten bij een ‘gewone’ werkgever aan de slag en de toegang tot de sociale werkvoorziening en Wajong wordt fors beperkt.

Gemeenten hebben al eerder gewaarschuwd dat te weinig geld overblijft voor begeleiding van werklozen. De Krom weet zich in principe gesteund door regeringspartijen VVD, CDA en gedoogpartner PVV. Maar CDA voelde maandag met oppositiepartijen PvdA, SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP de staatssecretaris in een technisch overleg wel aan de tand over de kritiek van de uitvoerders.

‘Slechtst denkbare tijd’

„Eigenlijk is het de slechtst denkbare tijd om aan zo’n regeling te beginnen. Nu met de recessie zijn heel veel ondernemers vooral bezig met: hoe houd ik mijn bedrijf overeind en hoe beperk in het aantal ontslagen”, aldus Paas. „Om werkgevers geïnteresseerd te krijgen, moeten ze worden ontzorgd. Links- of rechtsom, dat betekent dat de gemeenten moeten betalen voor de begeleiding.”

De sociale diensten zijn wel blij met het nieuwe instrument loondispensatie om mensen met een beperking aan het werk te helpen. Werkgevers hoeven dan alleen voor dat deel te betalen dat iemand echt kan werken. Gemeenten vullen het inkomen aan tot maximaal het minimumloon en dat kost altijd minder dan een bijstandsuitkering.

‘Afromen’

Paas vreest dat het kabinet „deze winst direct zal afromen”. „Het zou heel jammer zijn als het straks aantrekkelijker wordt om mensen juist in de bijstand te houden, omdat gemeenten anders gekort worden op hun uitkeringsbudget. Laat ze meedelen in de winst, zodat ze dat geld weer kunnen inzetten voor begeleiding van andere werkzoekenden.”

De oppositie wil gemeenten en werkgevers wel meer belonen. Het CDA toont ook interesse, maar wacht nog op reactie van De Krom.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!