Thuiswerken vanuit een ander land. Mag dat?

27 augustus 2021

Een Britse man is al enige tijd gedetacheerd bij een Nederlands bedrijf dat gevestigd is in Noordwijk. Sinds de coronacrisis is hij niet meer op kantoor geweest. Das op zich niet zo gek, gezien het advies van de overheid. Het bedrijf kwam er echter achter dat hij al die tijd vanuit het Verenigd Koninkrijk aan het werk was. Zij besloten zijn loon stop te zetten en wilden hem ontslaan. De rechter stak hier een stokje voor.

Thuiswerken was de regel

De man werkt bij een ruimteorganisatie genaamd Estec. Toen de coronapandemie uitgebroken was gingen de meeste werknemers thuiswerken. Er was vanuit het bedrijf een regel opgesteld dat maximaal 10 procent van het personeel mocht komen opdagen op het kantoor in Noordwijk. De Brit hield zich hier netjes aan en werkte dus ook thuis, weliswaar in het Verenigd Koninkrijk. Zijn zoon behoort tot de risicogroep, dus toen de besmettingen daalden in de zomer van 2020 besloot hij om nog steeds thuis te blijven te werken. Het detacheringsbureau vond dit prima en stemde er mee in.

Thuiswerken betekende extra betalen

Begin dit jaar was de man al 183 dagen niet meer op kantoor geweest. Het detacheringsbureau weet ondertussen dat hij vanuit Engeland aan het werk is. Zij eisen dat hij toch weer naar kantoor komt. Dit omdat door de Brexit de werkgever nu ook in het Verenigd Koninkrijk sociale premies en belastingen moet gaan betalen.

Verdrag

De Brit is het er niet mee eens en wijst de werkgever erop dat nog steeds de 10 procent regel geldt. Daarbij is de coronapandemie nog lang niet voorbij en wil hij het risico niet nemen voor zijn zoon. Ook geeft hij aan dat er nog steeds verdragen zijn tussen Londen en Nederland sinds de Brexit. In die verdragen zou staan dat dubbele belasting voorkomen wordt. Maar het detacheringsbureau houdt vol. Sterker nog: ze houden zijn loon in en vragen ontslag aan.

Uitspraak: Brit terug in dienst!

De rechtbank in Utrecht geeft het detacheringsbureau geen gelijk. Ze hebben niet genoeg kunnen onderbouwen dat de werkgever belasting en premies moet betalen voor de Brit aan de Britse belastingdienst. Ook is het niet de schuld van de man dat de coronapandemie is uitgebroken en hij dus moet thuiswerken. Volgens de rechter moeten ze de Brit weer in dienst nemen en het loon uitbetalen. Zelfs een boete, want het loon moet met 30% verhoogd worden omdat ze te laat waren met uitbetalen.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!