Controle thuiswerkende werknemers

5 april 2019

Werkgevers vinden het lastig om de controle los te laten op werknemers die thuis werken. Een op de vijf werkgevers controleert de thuiswerkende werknemer. En dat terwijl slechts 9,7 procent denkt dat hun personeel het werk niet goed doet vanuit huis. Desondanks vinden ze thuiswerken wel een voordeel hebben.

Voordelen

Uit onderzoek blijkt dat de helft van de ondervraagden flexibiliteit het grootste voordeel van thuiswerken vindt. Ruim 53 procent van de werkgevers zegt thuiswerkers gerichte taken mee te geven. Dit komt omdat het vertrouwen nog ontbreekt bij veel werkgevers. Door goed en open te communiceren bouw je meer vertrouwen met de werknemer op. Het controleren van werknemers draagt daar niet in bij, evenals een vast takenpakket. Als je als werkgever vertrouwen toont richting je werknemer dan zal de werknemer zijn verantwoordelijkheid nemen.

Niet iedereen kan thuiswerken

Uit het onderzoek blijkt ook dat 38 procent van de werkgevers zegt dat het voor alle medewerkers mogelijk is om thuis te werken. Bijna 29 procent geeft aan dat een gedeelte van het personeel kan thuiswerken. Bij bedrijven waar thuiswerken (gedeeltelijk) onmogelijk is, geeft 89 procent aan dat het soort werkzaamheden het niet toe laten. Zo’n 8,5 procent zegt dat het niet binnen de sfeer van het bedrijf past.

Regels

Maar liefst 41 procent van de werkgevers zegt niet goed op de hoogte te zijn van de regels die betrekking hebben op het thuiswerken. Een ruime 70 procent van alle werkgevers is van mening dat ze ervoor moeten zorgen dat hun medewerkers de juiste apparatuur nodig hebben zodra ze thuis werken. Het is wettelijk gezien de taak van de werkgever om te zorgen voor een veilige en gezonde thuiswerkplek die voldoet aan de Arbowet.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!