Ontslaan voor of na 1 juli

27 maart 2015

Vanaf 1 juli gaat er heel wat veranderen op het gebied van ontslag. We zijn nu op het punt beland dat werkgevers hier heel bewust over na gaan denken. Zullen we nu gaan ontslaan of nog even wachten tot na 1 juli?

Goedkoper 

Voor werkgevers wordt het goedkoper en in sommige gevallen eenvoudiger om mensen te ontslaan. Een van de belangrijkste wijzigingen is het wegvallen van de ontslagvergoeding volgens de kantonrechtersformule. Vanaf 1 juli krijgen ontslagen werknemers nog wel een vergoeding mee, maar wel een veel lagere vergoeding dan voorheen. Deze vergoeding heet de transitievergoeding en komt ongeveer neer op eenderde deel van de kantonrechtersformule. 

Wat is verstandig?

Op dit moment spreken wij veel werkgevers die zich afvragen wat verstandig is. Rekken of alvast ontslaan. Qua kosten zal het in veel gevallen verstandig zijn om wat tijd te rekken en pas over het ontslag te beginnen na 1 juli. De kans is groot dat de werknemer wel aanvoelt aanvoelt dat er iets broeit en al eerder probeert aan te sturen op een voorstel.  Ligt dit voorstel eenmaal op tafel, maar vindt het officiële ontslag wel plaats op of na 1 juli, dan moet alsnog de kantonrechtersformule dus worden toegepast. Als werkgever zijnde is het verstandig om tot 1 juli niets over het ontslag op papier of mail te zetten. 

Niet makkelijker

In n het nieuwe ontslagrecht wordt het opbouwen van een dossier steeds belangrijker. Er moeten goede redenen zijn voor ontslag. Zorg er dus voor dat alles goed bijgehouden wordt. Ook moet u als werkgever kunnen aantonen dat u heeft geprobeerd de betreffende medewerker te herplaatsen binnen het bedrijf. Goedkoper wordt het ontslag wel, maar makkelijker niet. 

Verwachtingen

Veel arbeidsrechtspecialisten staan negatief tegenover het nieuwe ontslagrecht. Zij verwachten eigenlijk niet dat het allemaal stand zal houden en denken dat de boel al snel zal vastlopen. Een van de belangrijkste vakbonden, het CNV, heeft al aangegeven in hun onderhandelingen nog altijd uit te gaan van de kantonrechtersformule.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!