Compensatie transitievergoeding
2 april 2020
Vanaf 1 april 2020 kunnen werkgevers een compensatie aanvragen voor transitievergoedingen die zij betalen of hebben betaald aan werknemers die twee jaar of langer ziek waren.
Ontslag na twee jaar ziekte
Is een werknemer twee jaar ziek, dan kun je als werkgever tot ontslag overgaan. De ontslagbescherming komt op dat moment te vervallen en je kunt een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Wel heeft een zieke werknemer die ontslagen wordt gewoon recht op een transitievergoeding. Is iemand langere tijd in dienst geweest dan kan dit nog best in de papieren lopen.
Compensatie transitievergoeding
Deze transitievergoeding was veel werkgevers een doorn in het oog. Je hebt natuurlijk al twee jaar lang extra kosten doordat iemand ziek is en dan moet je ook nog eens een transitievergoeding betalen. Voor sommige kleine bedrijven kan zo’n uitgave grote gevolgen hebben. De overheid besloot dan ook dat de transitievergoeding voor een langdurig zieke gecompenseerd moest worden. Hierdoor is het nu mogelijk om een compensatie van de transitievergoeding aan te vragen bij het UWV. De compensatie kan met terugwerkende kracht worden aangevraagd bij dienstverbanden die zijn beëindigd op of na 1 juli 2015. Je kunt de compensatie ook aanvragen als een medewerker een vervroegde IVA-uitkering krijgt.
Hoe krijg ik een compensatie van de transitievergoeding?
De compensatie van de transitievergoeding kun je aanvragen bij het UWV. Zij beoordelen vervolgens of jij voor compensatie in aanmerking komt. Het bedrag dat je uiteindelijk zult krijgen zal waarschijnlijk wel lager zijn dan de daadwerkelijk betaalde vergoeding.
Heeft het coronavirus effect op deze compensatie?
Op dit moment zitten we midden in de coronacrisis. Toch geeft het UWV aan dat de huidige omstandigheden geen effect hebben op de transitievergoeding compensaties die worden verstrekt. Er is hiervoor echter geen spoedprocedure, waardoor het wel langer kan duren voor het UWV jouw aanvraag kan beoordelen.