Vrouwen voelen zich onveilig wanneer ze naar werk reizen

30 april 2021

Vrouwelijke werknemers moeten veilig naar hun werk kunnen reizen. Uit onderzoek blijkt dat veel vrouwelijke werknemers zich nog onveilig voelen. Met name op plekken als donkere fietstunnels, verlaten metrohaltes en stille stegen. Maar zelfs de werkplek voelt voor sommige vrouwen onveilig. Dit maakt de dagelijkse reis naar het werk zeer stressvol. Vorige maand werd in Londen Sarah Everard op straat ontvoerd. Het bracht een grote discussie teweeg. Vrouwen moeten zich veilig kunnen voelen wanneer ze ’s avonds na werk naar huis gaan.

Vrouwen voelen zich meer onveilig dan mannen

Vrouwen zich vaker onveilig dan mannen: 40 procent tegen 23 procent. Dit blijkt uit de emancipatiemonitor 2020. Jonge en hogeropgeleide vrouwen hebben vaker te maken met straatintimidatie. Zo’n vier procent van de ondervraagden zocht zelfs een andere werkplek om seksuele straatintimidatie te vermijden. We kunnen concluderen dat seksuele intimidatie en geweld tegen vrouwen een groot maatschappelijk probleem zijn.

Onderzoek vakbond

Uit eerder onderzoek van de vakbond enkele jaren geleden bleek dat één op de twee werknemers te maken krijgt met een vorm van intimidatie op het werk. De meeste incidenten vonden plaats op de werkplek zelf (74%). Daarnaast vond 9 procent op een werkborrel plaats en 9 procent tijdens de reizen naar werk en huis.

Veilige werkomgeving

Wat kunnen werkgevers doen zodat vrouwen zich veiliger voelen in en rondom werk? Het is ten eerste belangrijk om een veilige werkomgeving en cultuur te creëren. Gaat iemand over de scheef? Dan moet dit op de juiste manier besproken en afgehandeld worden. Neem al dit soort meldingen serieus en onderzoek wat de toedracht is geweest. Zorg ook dat alle werknemers op de hoogte zijn van het beleid op werk. Ook moeten werknemers weten bij wie zij met hun verhaal terecht kunnen. Overweeg om een onafhankelijke vertrouwenspersoon in te schakelen waar iedereen terecht kan. Vind er een melding van seksuele intimidatie plaats? Zorg dan dat je de werknemer hulp aanbiedt. Kijk ook hoe je het heen en weer reizen voor je werknemer zo veilig mogelijk kunt maken. Met name als werknemers in de avond naar huis moeten.

Openbaar vervoer

Veel vrouwen voelen zich onprettig in het openbaar vervoer. Helemaal in het donker. Dit gevoel hebben vrouwen ook wanneer zij wachten op de trein of bus. Begin 2020 waren er ruim 200 meldingen van seksuele intimidatie in het OV. We weten echter dat niet iedereen melding maakt, er zijn dus waarschijnlijk meer gevallen. Dit moet veranderen. Het moet bespreekbaar worden.  Seksuele intimidatie is niet enkel verkrachting of aanrakingen, maar kunnen ook woorden zijn als hoer of toespeling. Inmiddels zijn openbaarvervoerbedrijven als de NS bezig om hun omgeving veiliger te maken. Dit doen ze door ruimere coupés en een 06-noodnummer ter beschikking te stellen.

Schuld

Vaak krijgen de vrouwen een schuldgevoel aangepraat. Ze zouden zich te sexy gekleed hebben of op een bepaalde manier gekeken hebben. De sculd van seksuele intimidatie moet bij de dader liggen en niet bij het slachtoffer. Het moet eigenlijk al op scholen bespreekbaar worden gemaakt. Zo komt er een minder groot taboe op en zijn mensen zich van jongs af aan bewuster welke gedragingen echt niet getolereerd worden.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!