Werkgevers, let op bij onderhandelingen!

19 december 2013

De op handen zijnde veranderingen in het ontslagrecht brengen aardig wat teweeg. Werkgevers worden door de werkgeversvereniging AWVN gewaarschuwd om bij de onderhandelingen over nieuwe CAO’s en Sociale plannen wel rekening te houden met de nieuwe regels van het ontslagrecht. Vakbonden zullen waarschijnlijk komen met de nodige compensatie-eisen. Werkgevers die onderhandelen over een cao of een sociaal plan moeten zich realiseren dat de oude normen voor ontslagvergoedingen, zoals de kantonrechtersformule, straks niet meer gelden, aldus de werkgeversvereniging.

In het wetsvoorstel Wet Werk en Zekerheid, dat ter behandeling in de Tweede Kamer ligt, wordt de oude ontslagvergoeding vervangen door de nieuwe ‘transitievergoeding’. Deze vergoeding, die is bedoeld voor opleiding en outplacement van ontslagen werknemers, valt aanzienlijk lager uit dan de huidige ontslagvergoeding volgens de kantonrechtersformule.

Ophogen transitievergoeding

AWVN voorziet dat vakbondsonderhandelaars zullen proberen de transitievergoeding op te hogen tot het niveau van de kantonrechtersformule. Dat zou kunnen in cao’s of in sociale plannen.
Volgens AWVN zouden dergelijke compensatie-eisen onterecht zijn. AWVN: ‘De transitievergoeding is tot stand gekomen in overleg tussen werkgevers en vakbonden op centraal niveau. Afwijking in cao’s ligt dan niet voor de hand. Verder heeft het nieuwe ontslagrecht onder meer tot doel ontslagen werknemers snel weer aan de slag te helpen. Daarvoor wordt geld beschikbaar gesteld. Dat de bedragen lager zijn dan de oude ontslagvergoeding is een bijkomend, maar zeer gewenst voordeel van de nieuwe wet. De huidige ontslagpraktijk is vaak veel te duur en een hinderpaal voor het in dienst nemen van medewerkers.’

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!