Flexwerkers langer in dienst

19 mei 2016

Flexwerkers (medewerkers met een tijdelijk dienstverband of oproepkrachten) blijven langer aan het werk. Ook lukt het vaker om een vast dienstverband te krijgen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Minder dan 4 procent van de tijdelijke werknemers en oproepkrachten wordt na drie maanden weer werkloos. In het eerste kwartaal van dit jaar gebeurde dat nog bij ruim 5 procent van de flexwerkers. Het percentage flexwerkers dat een vast dienstverband kreeg steeg van ruim 11 naar ruim 12 procent. Dit terwijl dit percentage eerder afnam.

Positief

Vakcentrale FNV reageert voorzichtig positief op de cijfers. “Het wordt tijd dat de trend echt gaat keren en meer mensen een vaste baan krijgen. Werkgevers moeten hun verantwoordelijkheid nemen en mensen meer zekerheid geven. Iets meer mensen lijken door te stromen naar een vaste baan. Dat geeft enige hoop, maar het gaat niet vanzelf”, aldus de FNV.

Meer tijdelijke contracten

Bedrijven maken steeds meer gebruik van tijdelijke werknemers en oproepkrachten. Er komen meer nieuwe flexwerkers bij dan dat er werkloos worden of een vaste aanstelling krijgen. Afgelopen half jaar hadden ruim 1,7 miljoen mensen een flexibel dienstverband. Dit is ongeveer een kwart van alle werknemers. Bij de laatste peiling twee jaar terug waren dit er nog ruim 1,6 miljoen. De meeste flexwerkers hebben hier zelf niet voor gekozen, maar doen dit uit noodzaak omdat ze geen vaste baan kunnen vinden.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!