Waarom zou je kiezen voor een oudere kandidaat

3 september 2018

De overheid is druk bezig met het promoten van oudere werknemers. Dit is ook had nodig, want werkgevers hebben nog altijd veel vooroordelen over oudere werknemers. Zo zouden oudere werknemers minder snel en flexibel zijn, zijn ze sneller ziek en zijn oudere werknemers star. In de praktijk blijkt echter dat deze argumenten allemaal eigenlijk niet opgaan. Wij geven je 12 redenen om toch te kiezen voor een oudere kandidaat.

 1. Oudere werknemers zijn juist minder vaak ziek: Je zou het misschien niet verwachten, maar oudere werknemers verzuimen juist minder vaak dan jongere werknemers. Baaldagen kennen ze niet en de meeste ouderen blijven tot op hoge leeftijd gezond.
 2. Socialer: Door hun levenservaring kunnen oudere werknemers vaak beter met mensen omgaan. Zij weten vaak ondertussen wel hoe zij het beste op bepaalde mensen kunnen reageren.
 3. Meer kennis en ervaring: Het klopt dat oudere werknemers het vaak lastiger vinden om nieuwe dingen te leren. Maar daar staat tegenover dat oudere werknemers vaak meer kennis en ervaring hebben. Zo hebben zij vaak slimmere werkstrategieën dan jongeren.
 4. Psychisch gezonder: Ouderen kampen maar zelden met een burn-out. En ook ander psychische problemen komen vaker voor bij jongeren dan bij ouderen.
 5. Meer inzicht: Door de ervaring die oudere werknemers hebben, hebben zij vaak ook meer inzicht in moeilijke vraagstukken.
 6. Loyaliteit: Jobhoppen is iets wat ouderen niet meer doen. Zij zijn vaak loyaler aan hun baas dan hun jongere collega’s en zullen een constante factor vormen binnen het bedrijf.
 7. Minder carrièregericht: Waar jongeren vaak veel met zichzelf bezig zijn en zich focussen op hun eigen carrière, zijn ouderen meer op hun omgeving gericht. Zij houden meer rekening met anderen en zullen ook eerder in het voordeel van het bedrijf handelen.
 8. Toleranter: Door hun levenservaring zijn oudere werknemers vaak toleranter naar anderen. Zij weten ondertussen dat zij niet altijd gelijk hebben en dat het waardevol is om naar de mening van een ander te luisteren.
 9. Zelfkennis: Ook hier komt de levenservaring weer om de hoek kijken. Door alles wat zij in hun leven hebben gedaan en meegemaakt weten ouderen goed wat hun goede en slechte kanten zijn. Zij kunnen vaak ook beter hun grenzen aangeven.
 10. Geen risico’s: Jongere werknemers willen zich graag bewijzen en hebben hierbij soms de neiging om hierbij de nodige risico’s te nemen. Ouderen denken beter na voor zij actie ondernemen.
 11. Tekort aan werknemers: Met het huidige personeelstekort is het soms moeilijk om de juiste mensen te vinden. Het is opvallend dat er toch nog veel 50-plussers thuiszitten, terwijl zij maar wat graag aan de slag willen. Een mooie vijver om in te vissen als werkgever zijnde.
 12. Subsidies: En dan zijn er nog de subsidies van de overheid die je kunt krijgen als je een oudere werknemer in dienst neemt. Kijk hiervoor op de site van het UWV.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!