Kleine werkgevers willen af van loondoorbetaling bij ziekte

3 februari 2017

Vooral voor kleinere bedrijven kunnen de kosten van een langdurig zieke werknemer heel veel impact hebben. Het kan een bedrijf zelfs naar de rand van de afgrond brengen. Werkgevers vragen nu aandacht van de politiek voor dit probleem.

Als het aan de werkgevers ligt gaat het hele stelsel omtrent de loonbetaling bij ziekte in het volgende kabinet op de schop. Op dit moment zijn werkgevers verplicht om twee jaar lang minimaal 70% van het salaris door te betalen. Dit kan vooral voor kleine ondernemers behoorlijk in de papieren lopen. Het lijkt erop dat de politiek open staat voor deze plannen.

Failliet

De druk in Den Haag wordt langzaam opgevoerd door werkgeversverenigingen VNO-NCW, MKB Nederland en Ondernemend Nederland (ONL). “Op dit moment worden de lasten puur bij de werkgevers gelegd. Dit remt de doorstroom van tijdelijke naar vaste contracten. Kleine werkgevers zijn bang dat ze failliet gaan als een werknemer ziek wordt”, zo zegt Hans Biesheuvel van ONL.

Collectief verzekeren

Zo met de Tweede Kamerverkiezingen in het vooruitzicht hebben vrijwel alle partijen aangekondigd het tweede ziektejaar collectief te willen verzekeren. Biesheuvel ziet dit als een stap in de goede richting, maar rekent nog nergens op. “Er wordt al vier jaar gepraat over een herziening, maar tot nu toe altijd zonder resultaat”.

Oplossing

Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft de Sociaal-Economische Raad (SER) om advies gevraagd. Helaas is er nog altijd geen rapport. Daarom kondigde Asscher in april vorig jaar aan alvast met aanpassingen van de huidige regels te komen. Wanneer is niet bekend.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!