Seizoenswerk onbetaalbaar

16 januari 2015

Door de komst van het nieuwe ontslagrecht lijkt seizoenswerk onbetaalbaar te worden. Werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW waarschuwen dat bedrijven straks zelfs in grote financiële problemen kunnen komen door de nieuwe rekenmethode voor de ontslagvergoeding.

Ketenregeling zorgt voor problemen

Vooral de verandering van de zogenaamde ketenregeling zorgt voor problemen. Werkgevers in de glas-en tuinbouw, media, toerisme en recreatie werken vaak met seizoenskrachten. Zij werken een bepaalde periode, gaan vervolgens meer dan drie maanden uit dienst en kunnen weer opnieuw aan de slag. De werkgever is op deze manier nooit verplicht iemand een vast contract te geven, omdat er door de onderbreking van drie maanden geen keten van dienstverbanden was. Vanaf 1 juli wordt deze ketenregeling veranderd. Vanaf dat moment moet iemand minimaal zes maanden niet werken om de keten te doorbreken.

Transitievergoedingen

Deze verandering zal ervoor zorgen dat veel seizoenskrachten een transitievergoeding mee zullen moeten krijgen. Want wanneer een seizoenswerker, die al langer voor dat bedrijf op een tijdelijk contract aan de slag is, op 1 juli of daarna wordt ontslagen, dan gelden met terugwerkende kracht de regels, die zijn ingegaan op 1 juli. Als het contract niet langer dan zes maanden onderbroken is geweest is er dus sprake van een transitievergoeding.

Terugwerkende kracht

MKB-Nederland en VNO-NCW vinden het onredelijk dat contracten die niet meer dan zes maanden zijn onderbroken, met terugwerkende kracht worden opgeteld alsof het één dienstverband is. Werkgevers hebben hier nooit op kunnen anticiperen. De werkgevers roepen de minister dan ook op om een overgangsregeling in te stellen. Dus wel vanaf 1 juli 2015 een tussenpoos van zes maanden, maar voor het verleden een van drie maanden.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!