Flexibel werken is een vanzelfsprekend recht

5 maart 2012

CDA en GroenLinks hebben gezamenlijk een initiatiefwetsvoorstel ingediend voor het recht op flexibel werken. Daarmee moet iedere medewerker het recht krijgen om flexibel of thuis te werken. Een verzoek van een medewerker om zijn werktijden en werkplek flexibeler in te richten, zou u dan alleen kunnen weigeren als u zwaarwegende argumenten heeft.

CDA en GroenLinks vinden dat flexibel werken vanzelfsprekend moet zijn, tenzij een werkgever er groot belang bij heeft om dat niet toe te staan. Nu is de situatie nog omgekeerd: werk is niet flexibel, tenzij een werkgever bereid is om hieraan mee te werken. Het wetsvoorstel moet de arbeidsproductiviteit, gezondheid, het milieu, de files en combineren van werk en zorgtaken ten goede komen.

Om het uitgangspunt om te kunnen draaien stellen de partijen voor om de Wet aanpassing arbeidsduur te vervangen door een Wet flexibel werken. De wet geldt ook voor organisaties met minder dan tien medewerkers. Dit zou bij die organisaties problemen kunnen opleveren voor de personeelsbezetting.

Flexibel werk niet geschikt voor iedere functie

Of het wetsvoorstel zal slagen, is dan ook nog even de vraag. Niet iedere functie leent zich tenslotte voor flexibel werk. Ook is er in cao’s al veel geregeld rond flexibel werken en thuiswerken. Ondernemersorganisatie VNO-NCW is van mening dat werkgevers en medewerkers er nu prima uitkomen door onderlinge afspraken te maken en ziet geen noodzaak om de wet hiervoor aan te passen. Het wetsvoorstel moet vóór de zomer worden behandeld. De wet zou dan per 1 januari 2013 moeten ingaan. Het wachten is nu op de reactie van de Tweede Kamer op het voorstel.

Bron: Rendement.nl

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!