Kan je werknemer ontslaan om hoofddoek?

14 juli 2016

Het Europse Hof van Justitie heeft in een rechtszaak geoordeeld dat ontslag van een moslima om haar hoofddoekdracht valt onder ‘onrechtmatige directe discriminatie’. De Europese wetgeving verbiedt dirscirminatie op basis van religieuze overtuiging. In deze zaak was een Franse moslima ontslagen vanwege het dragen van een hoofddoek. De moslima was werkzaam als softwareontwikkelaar. Het is een opmerkelijke uitspraak omdat een Duitse collega onlangs in eenzelfde soort zaak de kant van de werkgever koos. Er is dus sprake van twee tegengestelde uitkomsten.

Uitzonderingen in het recht

Het Europees recht staat in uitzonderingsgevallen ongelijke behandeling van werknemers toe. Maar welke situaties vallen onder deze uitzonderingen. De rechter in de Franse zaak stelde dat de hoofddoek geen belemmering vormde in het uitvoeren de functie als softwareontwikkelaar. De werkgever ervoer dit anders. Klanten hadden aangegeven het als onprettig te ervaren wanneer iemand met een hoofddoek langs kwam. Zij waren bang dat het bedrijf financiële schade zal oplopen als hun werkneemster wederom met een hoofddoek verscheen bij de klant. Omdat de werkneemster weigerde haar hoofddoek uit te doen, vonden ze haar niet meer geschikt voor de functie.

Religieuze en ideologische neutraliteit

De Duitse jurist komt op voor bedrijven die religieuze en ideologische neutraliteit nastreven. Zij is van mening dat een werknemer de uitoefening van zijn/haar religie op de werkvloer moet matigen indien dit gevraagd wordt. Huidskleur, geslacht, etnische afkomst, eventuele handicappen en seksuele voorkeur zijn een gegeven en moeten gerespecteerd worden, maar de uitoefening van bepaalde zaken kan je wel aanpassen indien de werkgever hierom vraagt. Hierbij moet wel goed naar de situatie gekeken worden. Een werknemer van een call-centre komt niet zichtbaar met een klant in contact. Hier heeft een hoofddoekje dan ook geen invloed. Echter indien men met klanten samenwerkt mag je meer verwachten.

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!