Corona noodpakket 2.0
29 mei 2020
Het noodpakket voor ondernemers is opnieuw aangepast. Wij zetten de belangrijkste wijzigingen voor je op een rijtje.
Langer ondersteuning
De belangrijkste wijziging is dat ondernemers een maand langer ondersteuning van de overheid zullen krijgen. Namelijk in ieder geval tot 1 oktober. De extra kosten hiervoor zullen ongeveer 4,5 miljard gaan bedragen. De verlenging geldt voor de volgende maatregelen:
- Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW)
- Tegemoetkoming vaste lasten MKB
- Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers
- de corona overbruggingsleningen
- Fiscale noodmaatregelen zoals het uitstel van betaling van belastingschulden
Tegemoetkoming vaste lasten MKB
Ondernemers in de horeca, recreatie, evenementen, kermissen, podia en theaters krijgen naast een tegemoetkoming in loonkosten (NOW) ook een belastingvrije tegemoetkoming om hun vaste materiële kosten te kunnen betalen. Het bedrag waar een bedrijf aanspraak op kan maken is afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de hoogte van de vaste lasten en de inkomstenderving. De inkomstenderving moet minimaal 30 procent zijn.
Ontslagboete
Een hekel punt was de ontslagboete. De overheid wilde deze boete eerst laten vervallen. Dit zou echter betekenen dat werkgevers hun werknemers direct zouden kunnen ontslaan. Dit zou een ontslaggolf tot gevolg kunnen hebben. Iets waar niemand op zit te wachten. Uiteindelijk grepen de vakbonden in en kregen zij het kabinet zover om toch een ontslagboete mee te nemen in het nieuwe steunpakket.
Bedrijven die meer dan 20 mensen willen ontslaan en gebruik maken van de NOW-regeling, moeten hiervoor een akkoord sluiten met een vakbond of een andere personeelsvertegenwoordiging. Doet een werkgever dit niet, dan volgt er een boete. Deze werkgevers worden voor 5% gekort op het totale subsidiebedrag. Komt de werkgever er met de vakbonden niet uit, dan moet er een mediator aan te pas komen. Doet de werkgever dit niet? Ook dan wordt er gekort.
Nieuwe voorwaarden
Om gebruik te kunnen maken van de NOW-regeling moet nu ook aan nieuwe voorwaarden worden voldaan. Zo mag een bedrijf dat hier gebruik van maakt in 2020 geen bonussen of dividend uitkeren. Daarnaast hebben bedrijven de verplichting om hun personeel te stimuleren om aan om- of bijscholing te doen.