Hoe ga je om met werknemers met schulden?

8 maart 2022

Als werkgever kun je ook te maken krijgen met werknemers met schulden. Uiteindelijk kan een werknemer met financiële problemen jou als werkgever ook veel geld kosten. Hoe zit dat en wat kun jij doen om jouw werknemers hierin te ondersteunen?

Verminderd productief

Een werknemer die financieel in de problemen zit en waar uiteindelijk loonbeslag wordt gelegd kost een werkgever gemiddeld zo’n 13.000 euro. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld verzuimkosten, verminderde productiviteit en de administratiekosten voor het loonbeslag.

De stress die de financiële situatie met zich meebrengt kan ervoor zorgen dat mensen zich vaker ziekmelden en ook op het werk zich veel minder goed kunnen concentreren. Hierdoor is de productiviteit een stuk lager en zijn mensen minder scherp dan je zou willen. Er worden meer fouten gemaakt en uiteindelijk ben jij hier als werkgever de dupe van.

Werknemer begeleiden

Het lijkt erop dat steeds meer werkgevers zich bewust zijn van deze neveneffecten van een werknemer met schulden en dat zij meer bereid zijn om de betreffende werknemer hierin te begeleiden. Toch blijft het een onderwerp waar mensen moeilijk over praten. Slechts 23% van de werkgevers praat met zijn werknemers over financiële problemen. Dit blijkt uit een onderzoek onder werkgevers van Wijzer in Geldzaken uit augustus 2021. Werknemer vinden het moeilijk om dit onderwerp aan te kaarten. Zij zijn bang voor het oordeel van hun werkgever en zijn daarnaast bang voor het verliezen van hun baan.

Budgetcoach

Toch zijn er wel de nodige werkgevers die aandacht hebben voor deze problematiek. Zo hebben ze bij faciliteit dienstverlener Vebego een programma ‘financiële vitaliteit’ waarbij werknemers op kosten van de baas gebruik kunnen maken van een budgetcoach. Het programma is in het leven geroepen nadat duidelijk werd dat bij het bedrijf met zo’n 22.000 werknemers ieder jaar zo’n duizend loonbeslagen binnenkwamen. De werkgever besloot daarom om dit voor te zijn en financiële problemen eerder te signaleren en te bespreken.

Signalen financiële problemen

Signalen die duiden op problemen kunnen zijn: een hoger ziekteverzuim, vragen om een voorschot of lening, diefstal/fraude, niet meegaan met uitjes en niet geconcentreerd werken. Dit soort signalen kunnen een goede reden zijn om als werkgever eens voorzichtig te gaan informeren bij de werknemer wat er aan de hand is. Gaat het inderdaad om een probleem op financieel vlak, dan hoef jij dat als werkgever natuurlijk niet op te lossen. Het gaat erom dat jij jouw werknemer helpt om hun probleem aan te pakken. Het Nibud geeft speciaal trainingen aan werkgevers om hen te leren hoe zij werknemers hierbij zo goed mogelijk kunnen helpen.

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!