Personeel stelt te hoge eisen door krappe arbeidsmarkt
5 november 2018
Nu het lastiger wordt om nieuwe medewerkers te vinden, gaat ook het personeel hogere eisen stellen. Detacheerders zeggen zelfs te maken te hebben met irreële eisen.
Detacheerder
Technici en ict’ers werken vaak via een detacheerder (135.000 mensen in Nederland). En laten dit nou juist de gebieden zijn waarin een groot personeelstekort bestaat. Dit voelen de detacheerders rechtstreeks in hun portemonnee. Zo zijn de lonen de afgelopen twee jaar voor schaarse en flexibele krachten met 5 procent gestegen. Dat is aanzienlijk meer dan de gemiddelde cao-loonstijging. Dit komt doordat de kaartenbak van de detacheerder steeds leger raakt.
Hoge eisen
Sommige mensen die vallen onder de noemer schaarse en flexibele krachten proberen hier handig gebruik van te maken. Zij schatten hun eigen marktwaarde soms wel heel positief in. “Soms ontbreekt het aan realiteitszin”, zo zegt Maikel Pals, directeur van Brunel Nederland. Zo was er een starter bij Yacht die zonder blikken of blozen een salariseis van €3400 op tafel legde. Of dat realistisch is of niet is de vraag. “Dit is niet per se irreëel, want bij een andere partij kon hij dat kennelijk gaan verdienen. Deze kandidaat heeft, net als zo veel schaarse arbeidskrachten, de aanbiedingen naast elkaar gelegd. En dan slaat het hoofd van sommige kandidaten op hol. Ze gaan met het aanbod van de ene werkgever in de hand bij de ander onderhandelen. Of vragen om een lease-auto, terwijl ze die helemaal niet nodig hebben”, geeft Yacht-recruiter Ernst-Jan Pastoor aan.
Secundaire arbeidsvoorwaarden
Lukt het met het loon niet, dan kunnen kandidaten hun pijlen ook nog richten op de secundaire arbeidsvoorwaarden. Een leaseauto en extra vakantiedagen zijn daarbij erg populair. Ook op dat vlak maken sommige kandidaten het wel erg bont. “Ik heb meegemaakt dat iemand die vanuit een andere sector de overstap naar de ict maakte, daar dus op een lager functieniveau instapte, en de vijftig vakantiedagen wilde houden die hij bij zijn vorige werkgever had. Die heb ik even moeten uitleggen dat wij maar 26 vakantiedagen bieden”, vertelt recruitment manager bij ict-detacheerder Calco.
Ontwikkelen
Gelukkig zijn er ook kandidaten die zaken als persoonlijke en professionele ontwikkeling belangrijker vinden. Er zijn dan ook veel detacheerders die mensen proberen te trekken door de nodige opleidingen e.d. te bieden. Detacheerders zijn dan ook de ‘opleidingskampioen’ van Nederland. Zo gaat maar liefst 5,2 procent van de omzet naar cursussen en trainingen. Dit terwijl het gemiddelde op de arbeidsmarkt op 2,2 procent ligt.