Kabinet wil ontslagrecht versoepelen

13 april 2018

Het nieuwe kabinet wil het ontslagrecht verder gaan versoepelen. Dit om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken om mensen in vaste dienst te nemen.

Ontslagreden

Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid kun je als werkgever een werknemer pas ontslaan als je aan één van de acht ontslagredenen voldoet. Deze redenen zijn:

  • Reorganisatie/economische redenen (UWV)
  • Langdurige arbeidsongeschiktheid (UWV)
  • Frequent verzuim (kantonrechter)
  • Disfunctioneren (kantonrechter)
  • Verwijtbaar handelen (ontslag op staande voet)
  • Werkweigering (ontslag op staande voet)
  • Verstoorde arbeidsrelatie (kantonrechter)
  • Ontslag met wederzijds goedvinden (in goed overleg).

In al deze gevallen (behalve de laatste) moet je als werkgever met een goed dossier op de proppen komen. Vooral bij de kantonrechter moet je met een gedegen dossier komen wil je in het gelijk worden gesteld. Daarom wil het kabinet hier nu een ontslagreden aan toevoegen. Zij willen het namelijk mogelijk maken om ook bij een combinatie van omstandigheden tot ontslag over te gaan. Verzuimt de werknemer af en toe, doet hij zijn werk niet helemaal naar behoren en heeft hij wel eens ruzie met u gemaakt, dan zijn dit bij elkaar genoeg redenen om de werknemer te ontslaan.

Ontslagvergoeding

Maak je als werkgever gebruik van deze ontslagreden om van een werknemer af te komen, dan moet je er wel rekening mee houden dat de ontslagvergoeding met 50 procent omhoog gaat. Ontslag geven wordt dus makkelijker, maar in sommige gevallen wel iets duurder. “Het is van belang dat werkgevers er vertrouwen in kunnen hebben dat ze een werknemer kunnen ontslaan in een situatie waarin op basis van de huidige ontslaggronden de arbeidsovereenkomst niet kan worden ontbonden door de rechter, maar waarin een einde van de arbeidsovereenkomst redelijkerwijs aan de orde is. Naar verwachting zijn zij dan eerder bereid om werknemers een vast contract aan te bieden”, aldus minister Koolmees van Sociale Zaken.

Proeftijd verlengen

Een andere manier om vaste contracten aantrekkelijker te maken voor werkgever is het verlengen van de proeftijd. Zo willen zij de proeftijd voor vaste contracten verlengen van twee maanden naar vijf maanden. Ook hoef je als werkgever minder snel een vast contract te geven. Nu is het mogelijk om aansluitend drie contracten in twee jaar aan te bieden. Dit wil het kabinet bijstellen naar drie jaar.

Ww-premie

Geef je als werkgever de werknemer een vaste baan in plaats van een tijdelijk contract, dan kun je ook een financiële tegemoetkoming verwachten. Voor deze werknemers wordt de ww-premie namelijk voordeliger.

 

 

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!