Do’s en dont’s van het sollicitatiegesprek

8 september 2017

Ook bij een sollicitatiegesprek moet je je aan bepaalde regels houden. Zo kreeg een Spaanse vliegtuigmaatschappij onlangs een boete van 25.000 euro omdat zij vrouwelijke sollicitanten vroegen een zwangerschapstest te doen. Wat mag je nou eigenlijk wel en niet vragen?

Vrije tijd

Wat een sollicitant in zijn vrije tijd doet is niet belangrijk voor het invullen van de functie. Als werkgever mag je hier dus ook niet naar vragen. De gezinsomstandigheden en eventuele kinderwens gaan u als werkgever ook niets aan. Laat staan dat je iemand een zwangerschapstest mag laten doen. Een sollicitant is ook niet verplicht om te vertellen dat zij zwanger is.

Gezondheid

Ook de gezondheid van de toekomstige werknemer gaat u niets aan. Het is niet toegestaan hier vragen over te stellen. Het enige moment dat de gezondheid ter sprake zou kunnen komen is bij een medische keuring. Deze medische keuringen mogen alleen worden uitgevoerd bij functies waarbij een gezond- of veiligheidsrisico van toepassing is. Hierbij kunt u denken aan brandweermannen of piloten. Wat u wel kunt vragen is of iemand zichzelf in staat acht om het werk uit te voeren.

Discriminatie

Bij een sollicitatiegesprek gelden strenge regels over discriminatie. U mag iemand niet afwijzen omdat deze persoon een bepaalde leeftijd heeft, van een bepaald geslacht is of een bepaalde afkomst heeft. Hierbij zijn wel een aantal uitzonderingen. Zo zijn er een aantal banen waarbij de veiligheid of gezondheid op het spel kan staan. Hierbij mag je iemand van onder de 18 uitsluiten. Ook mogen jongeren tot 18 jaar niet met gevaarlijke stoffen werken.

Junior

Is er een functie waarvoor een duur opleidingstraject nodig is, dan mag u hiervoor specifiek om een jonger persoon vragen. Hetzelfde geldt als u al veel ouderen in dienst hebt en de bedrijfscontinuïteit anders op het spel komt te staan. In die gevallen moet u de term ‘junior’ gebruiken in de vacaturetekst.

Religie

Een ander delicaat punt is religie. In sommige, specifieke functies mogen mensen met een bepaalde geloofsovertuiging worden uitgesloten. Zo mag een christelijke school leraren met een andere geloofsovertuiging weigeren.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!