Veel werkgevers hebben personeel met financiële problemen

29 mei 2017

Zes op de tien werkgevers (62 procent van alle werkgevers) heeft te maken met personeel met financiële problemen. Een werknemer met financiële problemen kost een werkgever al gauw 13.000 euro per jaar. Dit blijkt uit het rapport Personeel met schulden van het Nibud.

Signaleren en hulp bieden

Het rapport wordt bekend gemaakt samen met de lancering van de webiste www.financieelgezondewerknemers.nl. Deze campagne moet werkgevers helpen om problemen sneller te signaleren en gerichte hulp te bieden aan werknemers die te maken hebben met financiële problemen.

Kosten

Een werknemer met dit soort problemen brengt vaak de nodige kosten met zich mee. Gemiddeld ligt het kostenplaatje op 13.000 euro. Dit is gebaseerd op verzuim, productiviteitsverlies en het verwerken van het loonbeslag. Daarnaast kan een bedrijf nog risico lopen op diefstal en fraude. Ook het feit dat personeel met geldproblemen vatbaarder is voor omkoping en chantage weegt mee.

Reden voor ontslag

Een derde van de werkgevers vindt de financiële problemen een goede reden om het contract van een werknemer niet te verlengen. Een op de vijf ziet het als reden voor ontslag.

Rol werkgever

Werkgevers ontdekken pas in een laat stadium dat er problemen zijn. Vaak pas als er loonbeslag wordt gelegd of als een medewerker om een voorschot vraagt. Daarnaast vinden veel werkgevers het lastig zich te bemoeien met de problemen van de werknemer. Zij vragen zich af of het geen schending van de privacy is. Het Nibud geeft aan dat werkgevers niet in de rol moeten kruipen van financieel adviseur, maar wel tijdig hulp kunnen inschakelen of kunnen doorverwijzen.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!