Hoe geef je ontslag op staande voet?

7 december 2021

Als werkgever ben je aan veel regels gebonden als je een werknemer op staande voet wil ontslaan. Toch is ontslag op staande voet toch niet altijd te vermijden. Soms is het echt nodig en is daarmee het probleem ook opgelost. Het is echter wel belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan. Maak je fouten in de procedure, dan kan dit grote en kostbare gevolgen hebben. Het is dan ook verstandig om je juridisch bij te laten staan als je een werknemer op staande voet wil ontslaan.

Goede reden

Natuurlijk is het belangrijk dat er een goede reden is voor het ontslag op staande voet. Hierbij moet het echt om een dringende reden zijn. Er is iets gebeurd, waardoor de betreffende medewerker echt niet meer op de werkvloer kan verschijnen. Je kan hierbij denken aan diefstal en mishandeling, maar ook fraude en bedreiging kan hier van toepassing zijn.

Onverwijld

Daarnaast is het een voorwaarde dat de medewerker zo snel mogelijk te horen krijgt dat hij of zij is ontslagen op staande voet. Ze zeggen hierbij ook wel dat het ontslag onverwijld gegeven moet worden. Heb jij ontdekt dat een werknemer heeft gestolen, dan mag je niet wachten met het ontslag. Dit moet echt direct gebeuren. Wacht je te lang, dan kan dit ervoor zorgen dat het ontslag niet meer rechtsgeldig is. Op het moment dat je de werkgever vertelt dat hij/zij op staande voet is ontslagen, is het belangrijk om er ook bij te vermelden wat hier de reden voor is.

Goede onderbouwing

Zaken waarbij het gaat om ontslag op staande voet zijn vaak complex. Het zijn moeilijke zaken die uitgepluisd moeten worden en waarbij veel op het spel staat. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een grondige onderbouwing. Soms is de reden natuurlijk overduidelijk. Als je gestolen hebt, overtreed je de wet. Staat de diefstal op beeld, dan is daar ook direct het bewijs.  Maar soms is er meer onderzoek nodig. Je kunt de werknemer dan schorsen. Zo heb je de tijd om de zaak zorgvuldig in behandeling te nemen en zaken op een rij te zetten. Schorsen gebeurt vooral als er nog niet genoeg bewijs is voor ontslag op staande voet.

Ben je echt zeker van je zaak, dan kun je het ontslag op staande voet direct geven. Vermeld in de brief duidelijk de reden van het ontslag. Dit vormt de juridische basis. Mocht de werknemer hier tegenin willen gaan, dan kan de werknemer het ontslag vernietigen via de kantonrechter. De werknemer moet binnen twee maanden actie ondernemen. Doet hij/zij dit niet op tijd, dan is het ontslag op staande voet definitief en kan hier niets meer tegen worden gedaan.

Is het ontslag rechtsgeldig?

Stapt een werknemer naar de kantonrechter, dan kan hij/zij twee verzoeken indienen. Ten eerste het vernietigen van het ontslag op staande voet, maar daarnaast ook een verzoek tot een vergoeding. Heeft het ontslag op staande voet de werknemer schade berokkend, dan kan het zijn dat er naast de transitievergoeding ook nog sprake is van een billijke vergoeding. De kantonrechter zal uiteindelijk beoordelen of het ontslag rechtsgeldig was en doet dit eerst door te kijken naar de ontslagbrief. Er wordt bekeken of jij je als werkgever aan alle regels hebt gehouden en of er genoeg bewijs is om de werknemer op staande voet te ontslaan. Daarnaast wordt ook het verhaal van de werknemer aangehoord en kijkt men of er wellicht verzachtende omstandigheden zijn. Hierna zal de kantonrechter een besluit nemen en hierbij ook bepalen of er nog sprake moet zijn van een vergoeding.

Hulp inschakelen

Wordt het ontslag niet goedgekeurd door de rechter, dan kan het ontslag op staande voet een duur geintje worden. Dit kun je voorkomen door direct op de juiste manier actie te ondernemen. Wij raden je dan ook aan om in het geval van ontslag op staande voet altijd juridische hulp in te schakelen. Wij kunnen je hierbij adviseren en wellicht doorverwijzen naar een advocaat die je kan bijstaan! Neem gerust eens contact met ons op. Je kan ons bellen op 088-6002806 (gebruikelijke belkosten) of een berichtje achterlaten op ons contactformulier.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!