Aanpak problemen Wet werk en zekerheid

11 maart 2016

Sinds de invoer van de Wet werk en zekerheid (Wwz) is er veel kritiek vanuit de Tweede Kamer. Lodewijk Asscher minister van Sociale Zaken staat echter nog eens pal achter ‘zijn’ wet. Hij vindt het te vroeg om al conclusies te trekken en zal proberen de problemen die nu de kop op steken aan te pakken.

Overleg

Om te bekijken wat er eventueel moet verbeteren gaat Asscher de polder in om te overleggen met werkgevers en vakbonden. Volgens MKB-voorzitter Van Straalen heeft de nieuwe wet ervoor gezorgd dat het voor werkgevers lastiger is geworden om personeel in vaste dienst te nemen omdat de risico’s veel te groot zijn geworden dat een werkgever nooit meer van hen af kan komen.

Vaste dienst

Er wordt vooral veel geklaagd in sectoren waarin veel wordt gewerkt met seizoensarbeiders. Zij worden door de Wwz gedwongen om eerder personeel in vaste dienst te nemen. Ook scholen hebben problemen met invalkrachten. Zo is het al voorgekomen dat scholen leerlingen naar huis hebben gestuurd omdat de scholen de invallers geen vast contract kunnen bieden.

Transitievergoeding na ziekte

Minister Asscher heeft iemand ingehuurd om de problemen met het seizoenswerk in kart te brengen en zal ook naar de problemen van de scholen laten kijken. Daarnaast wil hij ook iets doen aan de transitievergoeding die werkgevers aan personeel mee moeten geven dat twee jaar ziek thuis heeft gezeten. Of hier wijzigingen in mogelijk zijn is nog niet helemaal duidelijk. Het kan zijn dat Europese regelgeving dit in de weg staat.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!