Ontslagrecht flink op de schop
21 mei 2012
Het ontslagrecht gaat in 2014 flink op de schop. Het wordt voor bedrijven makkelijker om afscheid te nemen van een werknemer.
Ook gaat de ontslagvergoeding aanzienlijk omlaag, zo blijkt uit het Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie, zoals dat woensdag is uitgelekt naar De Telegraaf.
Hoorprocedure
Volgens de vijf partijen moet het ontslag straks achteraf worden getoetst en niet vooraf, zoals nu het geval is. Dat betekent dat een bedrijf geen toestemming meer hoeft te vragen aan uitkeringsinstantie UWV of de kantonrechter om het dienstverband met een werknemer te beëindigen. De ontslagen werknemer kan na een hoorprocedure in het bedrijf naar de rechter stappen als hij of zij het niet met het ontslag eens is.
Ontslagprocedure
De nieuwe aanpak moet ervoor zorgen dat de ontslagprocedure veel sneller verloopt. Bovendien moet die voor bedrijven stukken goedkoper worden. Op dit moment kent de kantonrechter bij ontslag doorgaans een vergoeding toe gebaseerd op dienstverband en leeftijd. Vooral voor oudere werknemers die al lang bij dezelfde baas zijn, gaat het om hoge bedragen. Zij krijgen soms twee of drie keer het jaarsalaris mee. Voor bedrijven is dit een enorme kostenpost.
In de nieuwe situatie zou de ontslagvergoeding beperkt blijven tot een kwart maandsalaris per gewerkt jaar, met een maximum van een half jaarsalaris. Dat geld kan worden ingezet voor scholing of hulp bij het vinden van een nieuwe baan.
De verwachting is dat bedrijven sneller nieuw personeel aannemen als ze er ook weer zonder veel kosten van af kunnen. In politiek Den Haag wordt al jaren geruzied over een hervorming van het ontslagrecht.
Bron: BNR.nl