Reistijd moet tellen als werktijd

24 september 2018

Met de komst van steeds meer gelegenheden met gratis wifi, wordt het steeds makkelijker om onderweg naar je werk te werken. Onderzoekers zien ook dat forenzen steeds vaker onderweg aan het werk zijn. Volgens hen zou het slim zijn om reistijd te tellen als werktijd. Dit zorgt voor een verlichting van de spits en meer flexibiliteit in werktijden.

Gratis wifi

Het onderzoek werd uitgevoerd door de University of the West of England. Op twee trein-trajecten werden verschillende soorten gratis wifi getest en reizigers ondervraagd om te kijken wat de invloed is van een goede internetverbinding in de trein. Veel forensen bleken gebruik te maken van de internetmogelijkheid. Zij gebruikten de gratis wifi vooral om werkmails te versturen. Een groot aantal andere forenzen gebruikten hun eigen mobiele netwerk om nog wat kantoorwerk af te wikkelen op weg naar huis.

Werktijd

Door beter internet neemt uiteindelijk de werktijd aan boord van de trein toe. Daarom zou de reistijd in de trein eigenlijk als werktijd moeten worden meegerekend. “Als reistijd zou tellen als werktijd, heeft dat sociale en economische gevolgen. Het kan de druk in de spits verlichten, en zorgen voor meer flexibiliteit in werktijden. Het vereist tegelijkertijd meer toezicht en verantwoordelijkheid over de productiviteit”, zo zei onderzoeker Juliet Jain.

Noorwegen

In Noorwegen werd onlangs al door de Hoge Raad bepaald dat werknemers die een opdracht op locatie moeten doen, de reistijd daar naartoe als werktijd kunnen rekenen. In Nederland gebruikt slechts 16 procent van de forenzen de reistijd om te werken. Dit heeft vooral te maken met gunstige reisomstandigheden. Zo is een zitplaats belangrijk, een rustige omgeving, een tafeltje, een stopcontact en een goede internetverbinding. Helaas zijn Nederlandse treinen hier nog niet goed op ingericht.

 

 

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!