Nederlandse rechter helpt bij Europees ondernemen.

1 augustus 2011

AMSTERDAM – Het loont om naar de rechter te stappen als ondernemers tegen problemen oplopen bij het ontplooien van bedrijfsactiviteiten over de grens.

Wanneer ondernemers hun activiteiten uitbreiden naar andere Europese landen, krijgen ze al snel te maken met Europees recht. Volgens jurist Herman van Harten brengt dat echter vooral voordelen met zich mee. Dat schrijft het vakblad SC Online naar aanleiding van zijn proefschrift.

Europese basisnormen als vrij verkeer van goederen, diensten, personen en kapitaal bieden ondernemers de mogelijkheid overal in Europa hun diensten aan te bieden en te ontvangen. Als een ondernemer zich daar op een of andere manier in voelt belemmerd, bijvoorbeeld als een land discrimineert bij het verlenen van vergunningen, kan hij dat euvel bij de rechter in eigen land aanvechten.

Concreet

De ondernemer die zich in zijn vrijheden voelt aangetast, moet dus vooral naar de rechter stappen, adviseert Van Harten in SC Online. Wel adviseert hij zo concreet mogelijk te produceren. ‘Met goed onderbouwde argumenten is de kans van slagen groot. Maar beroep je dan niet op het recht op vrije vestiging, want dat is te algemeen. Geef precies aan op welke manier jou dat recht is ontnomen.’

Van Harten spreekt tegen dat de Nederlandse rechter weinig kaas heeft gegeten van het Europees recht. Nederlandse rechters weten volgens hem prima om te gaan met het Europese recht en hoeven helemaal niet vaak bij het Europese Hof te rade te gaan voor de uitleg van een regel. Dat scheelt een ondernemer een boel geld en tijd.

Bron: NuZakelijk

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!